Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Váratlanul lemondott a Deutsche Bank két vezetője

Központ június 8, 2015 Külföld

Vasárnap váratlanul benyújtotta lemondását a Deutsche Bank (DB) két vezérigazgatója, Jürgen Fitschen és Anshu Jain.

bankosok
A DB közleménye szerint Anshu Jain 2015. június 30-án válik meg hivatalától, Jürgen Fitschen megbizatása pedig a társaság 2016. májusi részvényesi közgyűlését követően szűnik meg. A június 30-án megüresedő társ-vezérigazgatói posztot John Cryan, a felügyelőbizottság tagja tölti be, aki Jürgen Fitschen jövő májusi távozása után már egy személyben látja majd el a vezérigazgatói feladatokat.

John Cryan a vezérigazgatói feladatkör átvételével megválik felügyelőbizottsági tagságától. A brit születésű bankár 2013 óta volt tagja a DB felügyelőbizottságának, ahol a belső ellenőrzési bizottságot vezette és tagja volt a kockázati bizottságnak. John Cryan 2008 és 2011 között az UBS pénzügyi igazgatója volt.
Anshu Jain a felügyelőbizottság kérésére 2016 januárjáig tanácsadóként szolgál tovább a DB-nél, Jürgen Fitschen pedig a társaság jövő évi részvényesi közgyűléséig hivatalban marad és fokozatosan adja át feladatkörét az új igazgatónak.

Folyik a büntető eljárás

Április végén kezdődött Münchenben Jürgen Fitschen és négy korábbi kollégája ellen indított büntetőper tárgyalása. Az ügy előzménye az egyik vádlott, Rolf-Ernst Breuer egy 2002-ben adott televíziós interjúja, amelyben a Deutsche Banknál akkor az elnökségben tisztséget viselő pénzügyi szakember kétségbe vonta az időközben elhunyt Leo Kirch médiavállalkozásának hitelképességét.

A társaság – amelyhez egyebek mellett a ProSieben és a Sat1 kereskedelmi televízió tartozott – az interjú sugárzása után nem sokkal csődbe ment. A tulajdonos Leo Kirch úgy vélte, hogy a vállalat Breuer interjúja miatt omlott össze, a bankvezető szándéka pedig az volt, hogy a nyilatkozattal nyomás alá helyezze a céget és rákényszerítse, hogy a Deutsche Bankot vonja be tanácsadóként a szanálásba. Kirch ezért kártérítési pert indított, amelyben a jelenlegi ügy vádlottjai egybehangzó tanúvallomást tettek arról, hogy a Deutsche Bank nem akart megbízást szerezni Leo Kirchtől a vállalkozásának átalakítására. A vád szerint az öt bankvezető a társaság jogi osztályának szakértőivel és a társaságot a Kirch-ügyben képviselő ügyvédek közreműködésével előre egyeztette, hogy a helyzetet hamisan bemutató, egybehangzó vallomással megpróbálják félrevezetni a bíróságot azzal a céllal, hogy a bank elkerülje a kártérítést.

A célt végül nem érték el, mert a Deutsche Bankot kártérítésre ítélték. Az ügyészség így hatóság megtévesztésének kísérlete bűncselekmény elkövetésével vádolta meg őket. Ezért a legnagyobb német pénzintézet jelenlegi társ-vezérigazgatóját és négy korábbi munkatársát hat hónap és 10 év közötti szabadságvesztésre, vagy nagy összegű pénzbüntetésre ítélhetik.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.