Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Várhatóan megszavazzák Görögországnak az új mentőscsomagot

Központ augusztus 19, 2015 Külföld

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) várhatóan nagy többséggel megszavazza az új görög mentőprogramot – derül ki a konzervatív CDU/CSU frakciójában kedden tartott próbaszavazás kiszivárgott eredményéből és a többi képviselőcsoport állásfoglalásából.

gorog

A CDU/CSU pártszövetségnek 311 képviselője van a 631 fős Bundestagban. Közülük 56-an szavaztak nemmel a kedd este tartott próbaszavazáson és négyen tartózkodtak. Amikor júliusban a Bundestagban arról szavaztak, hogy a kormány elkezdheti-e a tárgyalásokat a harmadik mentőprogramról, a konzervatívok közül még 60-an voksoltak nemmel és öten tartózkodtak.

Az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) jelezték, hogy a szerdai rendkívüli ülésen megszavazzák a kormány előterjesztését, miszerint Németország részt vesz a 86 milliárd eurós hitelprogramban, amelyben a német részesedés 23,2 milliárd eurót tesz ki.

Az ellenzéki Zöldek is közölték, hogy támogatják a programot, míg a nagyobbik ellenzéki párt, a Baloldal jelezte, hogy képviselőik nemmel szavaznak, mert a hitelprogram szerintük túlságosan kemény megszorításokat ír elő a görög kormánynak. Mindennek alapján a Bundestag várhatóan nagyjából 75 százalékos támogatottsággal fogadja el az előterjesztést.

Angela Merkel kancellár vasárnap egy interjúban azt mondta, hogy az athéni vezetés az utóbbi hetekben sokkal komolyabban vette a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat, mint a megelőző időszakban, és ha következetesen végrehajtja a harmadik mentőprogram előírásait, akkor Görögország kilábalhat a válságból.

Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is, aki a szerdai szavazást megelőző vitában a kormány részéről felszólal majd a Bundestagban. A miniszter egy hétfő esti televíziós interjúban kiemelte, hogy hosszan tartó alapos megfontolás után arra a belátásra jutott, hogy érdemes elindítani egy újabb programot Görögország támogatására.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 158

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.