Külföld

Véget vetett életének az eutanázia élharcosa

Portland — Szerettei ölelő karjai között önkezével vetett véget életének az a kaliforniai nő, akiről tíz hónappal ezelőtt derült ki, hogy agydaganata van.

brittany

Brittany Maynard (†29) november 1-jén akarta bevenni a halálos pirulákat, amelyeket egyik kórházi látogatása alkalmával kapott, de meg akarta várni imádott férje, Dan születésnapját, hogy még egyszer utoljára együtt ünnepeljenek.

Brittanynál tavaly az agytumor olyan agresszív fajtáját diagnosztizálták, amelyet sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem lehetett gyógyítani, de még fájdalmát sem voltak képesek tompítani a kezelésekkel. Áprilisban kiderült, fél éve lehet hátra, azóta tudatosan készült a halálra. Miután Kaliforniában tilos az eutanázia, férjével átköltözött Oregonba, ahol ez lehetséges. Brittany egy éve harcolt azért, hogy öt amerikai állam után a többiben is engedélyezzék a kegyes halált. Mivel nem látszott rajta, hogy nagyon beteg, többen támadták, amiért el akarja magától dobni az életet, ám egyik utolsó üzenetében leírta, hogy állapota napról napra rosszabbodik, és nem akar magatehetetlenül meghalni.

A halálos ágyáról még azt üzente barátainak és a világnak, hogy értékeljenek minden napot, amit szeretteik társaságában tölthetnek, és ne bántsák egymást, mindenki pozitív energiát sugározzon magából, amíg csak lehet.

– A mai napot választottam arra, hogy halálos betegségem miatt méltósággal meghaljak. Ez a szörnyű agydaganat annyi mindent elvett tőlem… – írta halálos ágyáról Brittany az interneten. A fiatal nő utoljára még interjút is adott az angol Tonight Show-ban. Brittany elmondta, hogy nem akart meghalni, s ő lett volna a  legboldogabb, ha gyereke születik. De miután hazaérkezett búcsúútjáról, a Grand Canyonból, mindennap rosszabbul lett, fejfájási rohamai­tól elveszítette az eszméletét, és részlegesen lebénult, ezért nem látott más kiutat.

Forrás: blikk.hu

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.