Központ
2018. július 20. péntek, Illés

Verekedésbe torkollott a neonáci felvonulás Finnországban

Központ augusztus 2, 2015 Külföld

Összetűzések törtek ki egy neonáci felvonuláson a finnországi Jyväskylä városában szombaton, a hatóságok 32 embert őrizetbe vettek az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban.

neonac
Az ország középső részén fekvő egyetemi városban a Finn Ellenállási Mozgalom nevű neonáci csoport rendezett felvonulást, amely során járókelőket bántalmaztak, és lerohantak egy bevásárlóközpontot.

Petteri Orpo belügyminiszter elítélte a történteket, és azt hangsúlyozta: fokozni kell a szélsőséges mozgalmak megfigyelését országában. „Ez annak a jele, hogy a szélsőséges mozgalmak Finnországban is növekedésnek indultak. Egyértelmű, hogy fokoznunk kell az ilyen csoportok megfigyelését” – jelentette ki. Azt is hozzátette: a hatóságok tudomása szerint a Finn Ellenállási Mozgalomnak néhány száz aktív tagja lehet.

A szombati incidens nem sokkal azután történt, hogy Helsinkiben 10-15 ezer ember tüntetett a gyűlöletbeszéddel szemben és egy multikulturális Finnország mellett, tiltakozva Olli Immonen, a Finnek Pártja parlamenti képviselőjének korábbi kijelentései ellen. Az euroszkeptikus jobboldali populista párt képviselője azzal váltott ki botrányt, hogy egy Facebookon közzétett bejegyzésében harcot hirdetett a „multikulturalizmus nevű rémálom” ellen.

A Finnek Pártja (korábban Igazi Finnek) jelenleg az ország második legnagyobb politikai csoportosulása, és tagja a liberális-konzervatív vezetésű koalíciós kormánynak is.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 362

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.