Központ
2020. július 16. csütörtök, Valter

WikiLeaks: nagyon megfigyelte az NSA Merkelt

Központ február 23, 2016 Külföld

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kedden közölt több dokumentumot, amelyeket állítása szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) készített Angela Merkel német kancellár megfigyelése révén.

A portál közleménye alapján az anyagok között vannak úgynevezett TOP-SECRET/COMINT-GAMMA minősítésű dokumentumok. Ezek a “legmagasabb titkosítású iratok, amelyek valaha megjelentek a sajtóban” – áll a közleményben.

A dokumentumokról beszámolt a Süddeutsche Zeitung című német lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja is. Az első német szakértői kommentárok szerint az iratokból kitűnik, hogy az NSA jóval szorosabb megfigyelés alá vonta a német kormányfőt, mint ahogy azt eddig sejteni lehetett.

A rövid összefoglalókból álló gyűjtemény egyik darabja arról szól, hogy 2011 októberében – az európai államadósság-válság egyik legsúlyosabb szakaszában – Angela Merkel Nicolas Sarkozy akkori francia államfővel együtt megpróbálta rávenni Silvio Berlusconi akkori olasz miniszterelnököt, hogy erélyes intézkedésekkel mutassa meg, hogy komolyan veszi az “adósságproblémát”.

Nicolas Sarkozy figyelmeztetett: meglehet, hogy az olasz bankrendszer elvileg szilárd, de ha a kormány tétlenkedik, lesznek pénzügyi intézmények, amelyek úgy “kipukkannak”, mint egy palack pezsgőből a dugó – áll az NSA-nak tulajdonított dokumentumban, amely szerint a megbeszélést az olasz miniszterelnök külpolitikai tanácsadója,Valentino Valentini elmondása alapján rekonstruálták.

Egy másik összefoglaló szerint Angela Merkel 2008 decemberében Ban ki Mun ENSZ-főtitkárral tárgyalt az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról szóló Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi egyezmény esélyeiről. Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a hamarosan hivatalba lépő új – Barack Obama vezette – washingtoni adminisztrációtól “nagyon elkötelezett és kezdeményező hozzáállás” várható az éghajlatváltozás feltartóztatásának ügyében, ezért határozott fellépésre van szükség az EU részéről is, mert a washingtoni változások révén “megérett az idő az EU és az egész világ számára”, hogy megteremtse a feltételeket egy új klímavédelmi egyezmény elfogadásához.

A WikiLeaks gyűjteményében nemcsak Angela Merkel tevékenységéről van szó, hanem egyebek között olasz, izraeli és japán kormányzati ügyekről. Például az egyik összefoglaló szerint Silvio Berlusconi 2010-ben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kérésére megígérte, hogy latba veti befolyását Washingtonnál a megszállt területeken folytatott izraeli telepépítések miatt feszültté vált izraeli-amerikai viszony javításáért.

A német sajtóban 2013 októbere óta jelennek meg értesülések arról, hogy az NSA megfigyelhette Angela Merkelt, és valószínűleg mobiltelefonját is lehallgatta. A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR oknyomozó csoportja tavaly júliusban WikiLeaks-iratokra hivatkozva azt jelentette, hogy az NSA nemcsak Angela Merkelt és környezetének, illetve kormányának több tagját, hanem elődeit, Gerhard Schrödert ésHelmut Kohlt is lehallgatta.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 362

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.