Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

A lé a tét – Mi történik a vásárhelyi RMDSZ-ben?

Szentgyörgyi László június 25, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Nem hiszem, hogy sokan lennének, akik emlékeznek még az esetre, ezért felelevenítem: 2013-ban történt, hogy a megyei vezetés indítványára, sőt, kifejezett nyomására – a pártdemokrácia elveit és az alapszabályzat előírásait semmibe véve! – „újították” meg az RMDSZ vásárhelyi szervezetét. Az új városi elnök, Peti András elsőrendű feladataként a szervezet újjáépítését határozták meg. Az új csapat a rábízott munkát ötven százalékban végezte el. Tudják: ahhoz, hogy valami újat építsünk, a régit le kell bontani. Nos, a bontás, sőt: rombolás tökéletesen sikerült, az építkezés azonban nem. Hát innen az ötvenszázalékos eredmény. Ami tulajdonképpen százszázalékos kudarc!

Ezt maga a városi elnök is beismerte, aki előbb lemondott, majd – ki tudja, milyen megfontolásból – meggondolta magát, de Brassai Zsombor, a megyei szervezet elnöke is erre a következtetésre jutott: „Félidőnél beismertük, hogy kudarcot vallott a Peti András vezette csapat…” Ez vezetett oda, hogy – ha csak amolyan időhúzó taktikázásból, de – befogadták maguk közé a 2013-as tisztújításkor a maga alternatív akcióját megszervező csoportosulás, a mai úgynevezett belső ellenzék egyes tagjait. Ettől azonban nem egyenesedtek ki a dolgok a halódó szervezetben. Amelynek ugyan van egy lemondott, majd visszatáncolt elnöke, tizenhat ügyvezető alelnöke – alapszervezetei, tagsága viszont nincs.

A legitimitását vesztett vezetőség képtelennek bizonyult bármit is változtatni a helyzeten, ezért a lépéskényszerbe került megyei elnök úgy döntött: felülről próbálja levezényelni a…  Mit is? Mert előbb a választmány újjáalakításáról volt szó, aztán már csak egy „öregek tanácsa” szerű konzultatív testület megalakításáról… Feltevődik a kérdés: miért oly sietős az újjászervezés, illetve annak a látszata, hogy minden a legnagyobb rendben? Továbbá: miért oly fontos, ki vezeti a városi szervezetet, illetve azt, ami még belőle megmaradt?

Nem kell sokáig keresgélni, a válasz kézenfekvő: a rohamléptekkel közelgő választások, illetve a jelöltállítás körül forog minden. Ami egy jól működő párt esetében nem lenne különösebb gond. Az RMDSZ azonban pillanatnyilag igen távol áll attól, hogy annak nevezhessük. Azért olyan fontos, ki vezeti a városi, de főleg a megyei szervezetet, mert feltételezhetően komoly beleszólása van, lehet abba, kik kerüljenek fel – és főleg a bejutó helyekre – a különböző jelöltlistákra. Vásárhely esetében pillanatnyilag egy illegitim elnöknek, valamint tizenhat ügyvezetőnek, illetve a feltételezett befolyásos háttérembereknek a kezében van a kérdés eldöntésének a joga: ki, kik lehetnek jelöltek.

A félhivatalos információkból, fülesekből, meg nem erősített hírekből, keringő pletykákból kialakult kép szerint jelenleg Balogh József a befolyásos háttérember, a királycsináló, aki állítólag maga is szenátori székre pályázik. Az ő támogatását élvezi Brassai Zsombor megyei elnök, aki jelenlegi tisztségénél fogva megkerülhetetlen a jelöltlisták összeállításánál. Velük szemben pedig ott van a „belső ellenzék”, de az is lehet, csak az egy szem Vass Levente, aki a kibicek szerint, kétségtelenül meglévő szervezőkészsége mellett, elsősorban Kelemen Hunor pártfogására támaszkodhat. Az sem mellékes, hogy a törvényhozók körében küszöbön álló generációváltás sem látszik zökkenőmentesnek, hisz a már visszavonultnak, visszavonultatottnak hitt Kerekes Károly például akár meg is gondolhatja magát.

A mostani konfliktus – bár látszólag azért robbant ki, hogy ne két-három, jobb esetben tucatnyi ember döntse el, ki indulhat a választásokon – igazi tétje: a sikerrel megpályázható mandátumok szétosztása. Azaz: a lét a tét. Pontosabban: a lé.

Share Button
Ennyien olvasták: 793

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.