Mondom a magunkét

A „spága” helye

MONDOM A MAGUNKÉT

Egyre bonyolódik az, ami korábban még simának tűnt, azaz az RMDSZ és az MPP közötti megállapodás értelmében a polgáriaknak a szövetségi jelöltlistán biztosítandó két bejutó hely leosztása körüli egyezség nyélbeütése. Azoknak, akik esetleg kérdőn néznének rám: a Magyar Polgári Pártról van szó, amely ezek szerint, minden ellenkező hír ellenére, mégiscsak létezik. Legalábbis mind Kelemen Hunor, mind Biró Zsolt igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha létezne. Ez részükről érthető is, hiszen csak ily módon ünnepelhetik magukat a Fidesz által szorgalmazott „nemzeti együttműködés rendszerébe” illeszkedő összefogásért, amelyet lám, mily pompásan sikerült megvalósítaniuk. Ami viszont érthetetlen, az az anno szintén az RMDSZ alternatívájaként elképzelt Néppárt észrevétlensége, passzivitása, akik a helyhatósági választások óta szinte teljesen „illegalitásba” vonultak.

A friss konfliktus az RMDSZ Maros megyei elnöke, Brassai Gettó Zsombor és Biró Spága Zsolt között van kialakulóban, illetve amiatt, hogy előbbi nem tartja kötelezőnek, hogy az utóbbi számára megyéjében biztosítsanak biztos befutó helyet a parlamenti választásokra. Egy kis múltidéző: még 2013-ban történt, hogy Brassai Zsombor egy vásárhelyi intézményvezető pedagógusokkal folytatott eszmecsere után ekként nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy a gettósítás − az, hogy önálló magyar iskolákban, kulturális intézményekben és különféle szerveződésekben gettósítjuk magunkat − lenne a helyes marosvásárhelyi magyar stratégia.” Eme monumentális baromság által, azt hiszem, kiérdemelte a ragadványnevét. És most, alig három esztendővel utána, láss csodát, Zsomborunk parlamenti helyre ácsingózik. Nyilván a román törvényhozásból hatékonyabban folytathatná harcát a gettósítás, azaz a különálló magyar intézmények, szerveződések, s gondolom, maga az RMDSZ ellen is…

A másik parlamentbe kívánkozó szereplő egy áprilisban kiszivárogtatott, 2013-ban elhangzott háttérbeszélgetésen általa megfogalmazott elmés elképzelés révén érdemelte ki nevét, amelyen azt fejtegette: a pártnak azért kell legalább két emberének lennie a fővárosban, hogy megtudja, hány ezer euró csúszópénzt kell adni a különböző hivatalokban. Mindezt persze a csúcsra járatott antikorrupciós küzdelem közepette.

Az eddigiek alapján ádáz küzdelem, kemény, sportszerűnek aligha mondható viadal várható a parlamenti helyekért, amelyekre egyre több az egyelőre csak önjelölt pályázó. A jelek szerint sem Brassai Gettó Zsombor, sem Biró Spága Zsolt előtt nem akadálymentes az út, még az is lehet, hogy egymást kell majd kigolyózniuk a célba jutáshoz.

A választópolgárok elvárásai mintha senkit sem érdekelnének.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.