Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

A vásárhelyi „csernobili”

Szentgyörgyi László július 10, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Ha az Azomureşről hall, nincs az a vásárhelyi lakos, akinek ne az általa okozott környezetszennyezés jutna először eszébe. A „szocialista iparosítás” éveiben a város tövébe épített füstokádó kolosszus kettős célt szolgált: egyrészt a vidék ipari fejlesztését, másrészt a munkaerő betelepítése által a város etnikai összetételének a megváltoztatását.

A kombinát az erőszakos román terjeszkedés jelképeként vonult be az erdélyi magyar köztudatba. Emlékszem, gyermekkorom idején, a hatvanas években a hatalom által elkényeztetett, a „bennszülöttekkel” szemben minden téren indokolatlan előnyben részesített idegen szinonimájaként használtuk a „kombinátos” jelzőt.

A kommunista diktatúra alatt végig környezetvédelmi engedély nélkül működő vegyi üzem évtizedeken keresztül szennyezte a környezetet. Civilizáltabb országokban a településektől legalább 30 kilométernyi távolságra építették a hasonló létesítményeket. A közel másfél száz hektáron elterülő Azomureş esetében az ország akkori urai ezt nem tartották szükségesnek.

A lakosság, illetve a környezetszennyezés valós mértékével, súlyosságával tisztában levő kevesek sokáig abban reménykedtek, hogy a környezetvédelem írott és íratlan szabályait rendre és komolyabb következmények nélkül megszegő ipari szörnyeteget a piacgazdaság kérlelhetetlen törvényei kényszerítik majd arra, hogy beszüntesse környezetromboló és egészségkárosító tevékenységét. Mindhiába.

A használaton kívüli, tehát a privatizációból kimaradt, gyakorlatilag gazdátlan zagytározója, amelyből a mérgező nitrátok és nitritek jelentősebb esőzések után a Marosba juthatnak, ezáltal nagyobb pusztítást végezhetnek a folyó élővilágában, mint annak idején a Tisza teljes szakaszán végigvonuló ciánszennyezés.

Ahányszor felvetődik a kombinát bezárásának lehetősége, az illetékesek mindig a lépés okozta szociális következményekkel takaróznak. Érdekes, amikor a város más, korábban nevesnek számító gyárait számolták fel futószalagon, senki sem aggódott a munka nélkül maradottak sorsa felett.

Egyes vélemények szerint ameddig fut az Azomureș szekere, addig füstölni is fog. A termelés esetleges leállításának, az üzem majdani felszámolásának kizárólag pénzügyi-gazdasági okai lesznek majd. A határértékeket rendszeresen meghaladó ammóniakibocsátás miatti pénzbírságokat a vállalat rendre mellényzsebből kifizeti, merthogy így sokkal olcsóbb, mint a szükséges szűrőberendezések felszerelése, a kombinát műszaki fejlesztése. Magyarán: a környezetvédelmi kutya ugat, a karaván, azaz a kombinát halad tovább a kommunista rezsim által kijelölt úton.

Most azonban kialakulni látszik egy civil összefogás az ügyben. A környezetvédő aktivisták petícióban kérik az EU illetékesétől – az aláírók száma már meghaladta az ezret – a kombinát tevékenységének környezetvédelmi és jogi szempontból történő átvizsgálását. Épp ideje lenne a radikálisabb fellépésnek, hisz egyes vélemények szerint a kombinát környezetszennyező hatását tekintve – egy kis költői túlzással – lassan vetekszik Csernobillal.

Share Button
Ennyien olvasták: 858

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.