Központ
2018. július 21. szombat, Dániel, Daniella

Az előjelek nem túl kedvezők

Szentgyörgyi László augusztus 1, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

A jelek szerint Marosvásárhely magyar lakossága igencsak kételkedve fogadja a jövő évi helyhatósági választások időpontjának közeledtével megélénkülni látszó politikai mozgásokat. Nem csoda, hisz a rendszerváltás után eltelt negyedszázad során a magyarság folyamatos háttérbeszorulásának lehettünk tanúi. Előbb a polgármesteri széket, majd a városi képviselőtestületi többséget veszítettük el. Az igazsághoz tartozik, hogy az etnikai arányok számunkra kedvezőtlen alakulásából következően jobbra nem is igen számíthattunk. Erről a tényről nem lenne szabad megfeledkeznünk, amikor elvárásainkat, céljainkat megfogalmazzuk. Már ha megelégeltük a kudarcsorozatot, amely az utóbbi huszonöt évben bennünket ért.

Bethlen Gábor után szabadon: a közösségéért cselekvő ember, különösen a kisebbségi magyar politikus többnyire nem azt teszi, amit kell(ene), hanem azt, ami az adott helyzetben éppen lehetséges. És ennek semmi köze a „merjünk kicsik lenni” féle önfeladó magatartáshoz. Amelyre tetszés szerint sorolhatnánk a szomorú példákat szűkebb és tágabb környezetünkből egyaránt. Ne feledjük: a hiányos önismeret, a hamis helyzetértékelés oda vezethet, hogy túl magasra állítjuk a lécet, képességeinket meghaladó feladatokat vállalunk, eleve elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé. Minden ilyen vállalkozásba, hogy úgy mondjam, eleve bele van kódolva a bukás.

Mindez a jövő évi vásárhelyi helyhatósági választások apropóján jut eszembe. Arra gondolva, hogy a túlzott elvárásokhoz képest gyengébb választási eredmények csak tovább rontják a vásárhelyi közhangulatot, fokozzák a kiábrándultságot, a választott vezetők iránti bizalmatlanságot. Egyre erősebb a gyanúm, hogy az előválasztás is csak arra való, hogy a soron következő választási vereség után legyen mód minél szélesebb körben szétteríteni majd a felelősséget. Ha komolyan gondolnák, hogy van esély a győzelemre, nem így állnak hozzá az egészhez. Például nem kötik az előválasztáson való részvételi jogot az előzetes regisztrációhoz.  Aminek egy párt belső választása esetén lett volna csak értelme, így teljesen indokolatlan.

Dicséretes az előválasztás ötlete, de annak meghirdetésével talán várni kellett volna az esélyes jelölt robotképének megrajzolásáig. Jó lett volna előre tudni, milyen világnézetű, nemű, életkorú, szakmai képzettségű, akár vallású jelöltre voksolnának a legszívesebben a vásárhelyi magyar választópolgárok. Hogy ne bízzák a véletlenre, az önjelöltek úri kedvére, pillanatnyi hangulatára, hogy kik indulnak majd az előválasztáson. A regisztráció iránt tanúsított érdektelenségből, a politikától és közélettől való fokozódó elfordulásból ítélve, úgy látszik, nem nagy a merítési lehetőség, a pártok örülhetnek, ha egy-egy alkalmas jelöltet találnak.

Az biológiai folyamatok könyörtelenségéből fakadóan generációváltás előtt áll az erdélyi magyar politikai osztály. A rendszerváltás óta aktívan politizálók jelentős része hamarosan visszavonul – van, aki önszántából, de van olyan is, aki a DNA okán. Most dől el, kik lépnek a visszavonulók helyébe, de főleg az, hogyan alakul majd a következő egy-két-három évtizedben a sorsunk. Az előjelek nem túl kedvezők.

Share Button
Ennyien olvasták: 871

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Erzsebet Hollandus augusztus 2, 2015 at 11:27 de.

    Megint a regi pszd fogja megmondani a tuttit , az pedig az aarnyekbol iranyitoknak a baabjaik( Shadow-nak nevezem azokat, akarmelyik posztomban, mert reegi mese reegi urakrol akik nem azok akiket mi hittunk)
    ” rabszolgak gyertek velunk- de nem ti lesztek…., hanem mi leszunk a ti haataitokon)

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.