Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Boldoggá tettél, rektor!

Szentgyörgyi László március 5, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsi– Rabbi, adj tanácsot! – könyörög Schwarzné. – Heten élünk egy szobában. Ezt nem lehet kibírni. Belepusztulunk!

– Van háziállatotok?
– Három tyúk meg egy kecske.
– Na, akkor vidd be azokat este a szobába! Két hét múlva pedig gyere el újra.
Két hét múlva újra beállít Schwarzné, és még nagyobb siránkozásba fog. Hadd kösse vissza az ólba a tyúkokat, hadd vigye ki a kecskét az udvarra, mert megtébolyodnak így.
– Helyes, vidd ki az állatokat a szobából és gyere el megint három nap múlva!
Három nap múlva beállít Schwarzné, ragyog az arca.
– Na, hogy vannak odahaza? – kérdi tőle a bölcs rabbi.
– Boldoggá tettél minket, rabbi! Hamarjában azt se tudjuk, mit kezdjünk a sok felszabadult hellyel.

Az előbbi vicc a MOGYE-n folyó magyar nyelvű gyógyszerészképzés körül kialakult zavaros helyzet okán jutott eszembe. Történt, hogy egy február eleji sajtótájékoztatóján Leonard Azamfirei rektor bejelentette: az egyetemi tanárok hanyagsága miatt – akik nem állították össze a magyar nyelvű oktatási program akkreditációjához szükséges iratcsomót, s akiket emiatt fegyelmi eljárással fenyegetett meg –, előfordulhat, hogy nyáron nem hirdetnek felvételit a magyar nyelvű gyógyszerészképzésre.

Azóta sokan sokféleképpen – természetesen ki-ki a maga érdekei szerint – próbálták magyarázni az átláthatónak nehezen mondható helyzetet. Az intézményen belül azóta is folyik az egymásra mutogatás, a felelősség szétteregetése, miközben a magát birtokon belül tudó román többségű vezetés az egyetemi autonómiával takarózva tagadja meg a tanügyi törvény előírásainak betartását.

Ami biztos: az egyetem szenátusa a közös akkreditáció mellett döntött, ami azt jelenti, hogy a vonatkozó dokumentumban szó sem esik a magyar nyelvű oktatásról. A magyar tagozat vezetőtanácsa szerint törvénytelen módon jártak el, hisz sehol nem említik, hogy egy külön magyar nyelvű oktatási programról van szó, ebből következően semmi garancia arra, hogy a későbbiekben ne marginalizálják azt.

Az oktatási kormányzat legmagasabb rangú RMDSZ-es tagja, Király András államtitkár vonakodott az egyértelmű állásfoglalástól, amikor a döntés értékelésére kérték. Úgy nyilatkozott, hogy szerinte a szenátus megmentette ugyan a nyári felvételit, arra viszont ő sem lát semmi garanciát, hogy a magyar gyógyszerészképzés jövője biztosított lenne.

A történtek alapján egyértelműnek tűnik: a kialakult, zavaros  helyzetet csak a politika oldhatja fel. A legmagasabb szinten lehet és kell olyan megoldást találni, ami nem visszalépést, hanem ellenkezőleg, előrelépést jelenthet a magyar orvos- és gyógyszerészképzés szempontjából.

Jogosnak tekinthető az elvárás, hogy az RMDSZ vásárhelyi illetőségű vezető politikusai, mint például Borbély László politikai alelnök, vagy Frunda György, a kormányfő személyi tanácsadója bevessék tekintélyüket, befolyásukat a probléma megoldása érdekében. Sajnos, néhány semmitmondó, a kincstári optimizmus jegyében született nyilatkozatnál többre nem futotta tőlük sem.

Ilyen összefüggésben mindössze felelőtlen kalandnak, jobb esetben politikai pótcselekvésnek nevezhető a Brassai-Peti párosnak, azaz az RMDSZ Maros megyei, illetve marosvásárhelyi elnökének, azon próbálkozása, hogy a magyar egyetemi vezetőkkel való előzetes egyeztetés nélkül, tárgyaljon Azamfirei rektorral. Vajon miről? És vajon milyen eredménnyel járt az említett tárgyalás?

Számomra nyilvánvaló, hogy a lehetőség meglebegtetésével, miszerint esetleg elmaradhat a felvételi, Azamfirei nem tett mást, mint követ hajított a tóba, azt tesztelendő, mekkora hullámokat vet. Látván, hogy igencsak felkavarta a kedélyeket, visszakozott. Ezért a problémára, amelyet az egyetemi szenátus maga kreált, megtalálták a megoldást. Az akkreditáció olyan módját választották, amely a korábbinál kedvezőtlenebb helyzetbe hozza a magyar nyelvű gyógyszerészképzést.

S ezt úgy próbálják beállítani, eladni a hiszékeny és tájékozatlan közönségnek, hogy a magyar nyelvű gyógyszerészképzés megmentőinek szerepében tetszeleghessenek. Jól ki van ez fundálva, az biztos.

Mit is fűzhetnék még hozzá? A viccre utalva talán csak annyit: boldoggá tettél, rektor!

Share Button
Ennyien olvasták: 1105

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.