Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Bukás

Szentgyörgyi László február 13, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiAki valamelyest figyelemmel követte az elmúlt évtized – a Băsescu-éra – politikai és közéleti történéseit, az tisztában volt, lehetett vele, hogy előbb-utóbb Elena Udrea is célkeresztbe kerül. Azt is mondhatnám: másként nem is történhetett volna. Aki olyan magasra kapaszkodik, aki olyan befolyásra tesz szert, akinek annyi ellensége – és irigye! – terem, az nem úszhatja meg. Akár azt is megkockáztathatnám: ha nincs az intenzitásában előzmény nélküli korrupcióellenes harc, ő akkor is bukott volna.

A történet ismerős: amint a korrupcióellenes ügynökség, a DNA megvádolta, azonnal ellentámadásba lendült – maga is vádolt. Nem akárkit, hanem a hírszerzés (SRI) helyettes vezetőjét, jelenlegi ügyvezetőjét. Ezzel a húzásával igencsak sikerült felkavarnia a román politikai élet posványos állóvizét. A médiában tett kijelentései által pedig elérte, hogy nem annyira róla szól a közbeszéd, az ellene megfogalmazott vádakról, hanem arról, hogy a szolgálatok befolyásolni próbálták az igazságszolgáltatás döntéseit. Igaz, bizonyítékokkal nem szolgált, azokat későbbre ígérte.

Udrea, mint ama sarokba szorított, szembefordult támadóival. A SRI-vezér megvádolásával sokat nem javított a helyzetén, annál többet rontott. Beleértve Traian Băsescu elnöki tevékenységének megítélését, aki mandátuma egyik legfontosabb eredményének éppen az igazságszolgáltatás rendszerének megreformálását tartja. Az sem mellékes, hogy rontja a volt államelnök esélyeit arra, hogy egy esetleges visszatérés esetén megkerülhetetlen pozíciót töltsön be a román politikai életben.

Az Udrea által megfogalmazottak olvasata a közember számára a következő: valami csak igaz belőle, hisz olyan ember mondja, aki ott volt a hatalom közvetlen közelében, ilyenként pedig rálátása lehetett a „gépezet” működésére. Ha így van, akkor a DNA munkálkodása is rögtön más megvilágításba kerül: nyomban hiteltelenné válik a korrupció elleni küzdelem, amelynek finalitásaként a régi korruptak helyére az újak kerülnek.

A politikai és egyéb befolyástól mentes, független igazságszolgáltatásról pedig továbbra is a vágyak szintjén beszélhetünk csupán.

Share Button
Ennyien olvasták: 902

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.