Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Csillagok háborúja

Szentgyörgyi László március 31, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

A jelek szerint tovább gyűrűzik a botrány, amit Tőkés László érdemrendjének Iohannis általi visszavonása kavart. Mint ismeretes, az államelnök március 3-án jelentette be, hogy visszavonta Tőkéstől a Románia Csillaga érdemrendet, amelyet az EP-képviselő 2009-ben kapott Traian Basescu akkori államelnöktől az 1989-es rendszerváltozásban betöltött szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta egykori kormányfő kezdeményezte még 2013-ban, miután Tőkés László Tusványoson felvetette, hogy Magyarországnak „védhatalmi” szerepet kellene vállalnia Erdély felett. Ezt ferdítették „protektorátusra” a román szövegváltozatban, s erre hivatkozva született az ominózus becsületbírósági döntés, amely az érdemrend visszavonását javasolta Iohannisnak.

Kincses Előd ügyvéd szerint Iohannis magyarázata nem állja meg a helyét, a becsületbírósági javaslat egyáltalán nem kötelező, az elnök mérlegelésére bízza, hogy miként dönt. Nos, az államfő az érdemrend visszavonása mellett döntött. Ami egészen más megvilágításba helyezi a történetet.

A helyzet egyértelműnek látszik: lépésével Iohannis bizonyos – az  említett testület személyi összetételéből kiviláglik, milyen természetű – elvárásoknak próbált megfelelni, amikor szó nélkül eleget tett a becsületbírósági javaslatnak. Hogy kik lehetnek azok, akik nem tudják megbocsájtani Tőkésnek az 1989-es romániai rendszerváltozásban játszott szerepét, kik próbálják azóta is lejáratni? A következő hírből kiolvasható a válasz: a bukaresti törvényszék elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét, a temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen.

Hogy milyen kifutása lehet a pereskedésnek, azt hiszem, világos. Adódik a kérdés: ilyen körülmények között érdemes-e vállalni az esélytelen küzdelmet? Úgy vélem, most már nem szabad kiszállni belőle, végig kell csinálni. Legalább hadd lássa ország-világ, hogyan működik a sajátos román demokrácia.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 879

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.