Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Egyet mondanak, mást tesznek

Szentgyörgyi László április 7, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

A címbeli kijelentés természetesen az erdélyi magyar orvosképzés sorsára vonatkozik. Mindez annak kapcsán jut eszembe, hogy a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület két aktivistája újabb figyelemfelkeltő akcióba kezdett, ezúttal Marosvásárhelyen. Miután két héttel korábban dr. Ádám Valerián és Kürti Jenő Bukarestben, a közoktatási minisztérium épülete előtt tüntetett, ország-világ tudomására hozva, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetősége – az egyetemi autonómiára hivatkozva – megtagadja az önálló magyar tanszék felállítását, megszegve ezáltal a törvényeket.

Ádám Valerián tájékoztatása szerint a bukaresti akció legjelentősebb mozzanataként a szaktárcánál fogadták a tüntetőket, s megerősítették, hogy részükről semmi akadálya az önálló magyar tagozat megalakításának. Jelezték, hogy a magyar oktatóknak joguk van saját szabályzatot, oktatási programot kidolgozni, azt a minisztériumba előterjeszteni, amit a szaktárca jóváhagyása után kell az egyetem szenátusa elé vinni, hogy belefoglalják az intézmény szervezési és működési szabályzatába. A kérdés: mit lép erre az egyetem szenátusa? Gyaníthatóan újra a hamisan értelmezett egyetemi autonómiára hivatkozik majd, s leszavazza az előterjesztést. Tisztára a 22-es csapdája.

A történet kapcsán annyi világos, hogy a civilek – akárcsak a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) a vásárhelyi kétnyelvűségért folytatott harcban – ezúttal is a szakma és a politikum előtt járnak. És még valami: a RMOGYKE érdeme, hogy a magyar nyelvű orvosképzés problémáját folyamatosan napirenden tartja. Ádám Valeriánt pedig lehet ellenszenvesnek, megosztó személyiségnek tartani, de azt el kell ismerni, hogy az ügy legelszántabb harcosának mutatkozott. A „szakma” – a magyar tanári kar – részéről már nem tapasztalhattuk ezt az elszántságot. Sokan vannak az orvosprofesszorok között, akik szóban ugyan elkötelezték magukat a magyar nyelvű orvosképzés mellett, a tetteik, pontosabban: azok hiánya azonban, mintha nem ezt bizonyítanák.

A politikum hozzáállása a legkétségbeejtőbb. Különösen az RMDSZ hivatalban levő legfőbb oktatáspolitikusának, Király András államtitkárnak tájba simuló, görcsösen konfliktuskerülő, passzív magatartása. A két héttel korábbi bukaresti akció során arra sem méltóztatott, hogy szóba álljon a tüntetőkkel. Mit mondjak?  Ilyen érdekvédőkkel nem sokra megyünk.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 613

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.