Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Borús
Ma
Borús
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Előválasztást, de nem így!

Szentgyörgyi László április 3, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Amióta bejelentették a vásárhelyi előválasztás szándékát, örömmámorban úszik a szinte teljes erdélyi magyar közösség. Legalábbis annak azon része, amely véleményének általában hangot ad a különböző közösségi és kevésbé közösségi oldalakon. A témában azóta elhangzott politikusi és közemberi megszólalások egyértelműen a hurráoptimizmus jeleire utalnak. Az embernek az a benyomása, hogy itt valakik azt hiszik, feltalálták a spanyolviaszt. De az is megtörténhet, hogy egészen másról van szó…
Mielőtt bárki is kekeckedéssel, a kákán is csomót keresés szándékával vádolna, hadd emlékeztessek: magam is évek óta az előválasztás szorgalmazói közé tartozom. Azok közé, akik szerint a körültekintően, hibátlanul, azaz az utólagos szemrehányásokat, kölcsönös vádaskodásokat kizáró módon megszervezett előválasztásnak nincs elfogadható alternatívája. Marosvásárhelyen semmiképpen. Akkor most mégis mit kifogásolok, ahelyett, hogy üdvözölném, támogatnám a szándékot? Megpróbálom elmagyarázni.

Kezdeném azzal, hogy nem belső választásról lévén szó, teljesen fölöslegesnek, végeredményben demobilizáló hatásúnak tartom az előzetes regisztrációt. Ha amúgy is mindenki részt vehet rajta, minek előre jelezni eme szándékot? Hacsak nem az a cél, hogy kizárólag csak egy szokványosnak, korrektnek nem nevezhető eszközökkel mobilizálható réteg vehessen részt a voksoláson, a többiek pedig maradjanak távol.

Az sem tisztázott, mekkorának kellene lennie a részvételnek ahhoz, hogy mindenkire kötelezőnek, megkérdőjelezhetetlennek tekinthető legyen az aktus végeredménye. Ha elfogadjuk, hogy az indulási jogot 1350 támogatói aláíráshoz kötik, akkor szerintem joggal elvárható lenne, hogy ennek minimum az ötszörösét elérje a leadott voksok összlétszáma. Dehát ezt elmulasztották tisztázni a szervezők.

Mint ahogyan azt is, hogy a befutó függetlenként, avagy az RMDSZ jelöltjeként, annak színeiben indul majd? És mit kapnak cserében a támogatásért a többiek, az úgynevezett zsebpártok? Esetleg biztosítanak nekik is egy-egy befutó helyet az önkormányzati képviselői jelöltlistán? Azt meg az RMDSZ jelöltlistájának kell-e majd tekinteni, vagy összmagyar jelöltlistának, s az utóbbit minek alapján? Arról nem hallottunk, hogy választási pártot hoznának létre ebből a célból.

Ha sikeresen le is zajlik az előválasztás, mi lehet a garancia arra, hogy az RMDSZ felső vezetése tiszteletben tartja annak eredményét? Volt már arra példa az utóbbi években, hogy az országos vezetés felülbírálta a helyi szinten hozott döntéseket. Legutóbb Vass Levente helyett Frunda György, korábban Csegzi Sándor helyett Borbély László indult hasonló beavatkozás után polgármesterjelöltként. Mi a biztosíték arra, hogy ezúttal is nem ez történik majd?

Különösen, hogy a múlt heti zilahi SZKT-n maga Kelemen Hunor nyilatkozta azt, hogy számára korainak tűnik, hogy már most megnevezzék a szatmárnémeti polgármesterjelölt személyét. Ezzel egybecsengően nyilatkozott korábban Pataki Csaba Szatmár megyei RMDSZ-elnök is, aki szerint SZKT-döntés határoz majd – feltehetően 2016 tavaszán – a jelöltállítás módját illetően.

Korábban azt írtam, hogy a körültekintően, hibátlanul, azaz az utólagos szemrehányásokat, kölcsönös vádaskodásokat kizáró módon megszervezett előválasztásnak nincs elfogadható alternatívája. Az elmondottak fényében az a benyomásom, hogy elhamarkodottan, a szükséges előkészítés hiányában jelentették be a vásárhelyi előválasztást.

Azt pedig, hogy a vonatkozó protokollum aláírói milyen kényszernek engedve látták el kézjegyükkel a dokumentumot, milyen esetleges mögöttes szándékok vezérelhették őket ebben, nos, arról legfönnebb csak sejtéseink lehetnek.

Share Button
Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.