Központ
2020. július 03. péntek, Kornél, Soma

Emlékezés és előretekintés

Szentgyörgyi László március 9, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

A Székely szabadság napi rendezvények – minden más efféle alkalmakhoz hasonlóan – általában kettős célt szolgálnak: az emlékezést és a jövőbetekintést. Ez utóbbit nyilván a különböző aktuálpolitikai problémákhoz való viszonyuláson keresztül. A múlt történései egyértelműek: az 1854-ben kivégzett Habsburg-ellenes szervezkedés székely vezéralakjainak kivégzése emlékezésre méltó tragikus esemény. Olyan, ami minden lehangoló vonásán túl, egyben a túlélés, a jövőbe vetett hit, a szárba szökkenő reménykedés csiráját is magában hordozza.

Aktuálpolitikai vonatkozásai is egyre hangsúlyosabbak: a székelyföldi magyarság autonómiaigényeinek alátámasztása, az ország tervezett területi-közigazgatási újrafelosztása elleni tiltakozás tartoztak az eredeti célok közé, mostantól oda sorolhatók a székelyföldi polgármesterek ellen indított bírósági hajsza, a nyelvi és szimbólumhasználati jogaink korlátozása, a titkosszolgálatok által vizionált székely terrorizmus alaptalan vádja elleni tiltakozás is. Ha így van – és így van –, akkor bizony nem mindegy, milyen szájízzel térünk majd nyugovóra holnap este.

Egy sikeres, népes jelenlét mellett, méltósággal, fegyelmezetten lezajló rendezvény – megemlékezés és tüntetés – után bizony jóleső érzés másnap reggel tükörbe nézni. A jól végzett munka, az olyannyira szükséges – és valljuk be: hiányzó – sikerélmény önbizalomerősítő hatása felértékelhetetlen. Éppen ezért elfogadhatatlan lenne, ha rövidlátó politikai szempontok, netán féltékenység, irigység árnyéka vetülne a rendezvényre. Mert, gondolom, az autonómia mindenkinek egyformán fontos. Legalábbis nyíltan még senki nem mondta ki az ellenkezőjét.

A Székely szabadság napjához való viszonyulás amolyan lakmuszpapírként mutatja ki, hogyan viszonyulnak a székelyföldi autonómiatörekvésekhez a román pártok, politikai és közéleti szereplők helyi és országos szinten. Mindenesetre nem a nyitottság a legfőbb jellemzője eme igényünk fogadtatásának. Az adott körülmények között igen fontos lenne az erdélyi magyar politikai erők egységes kiállása.

Kár lenne a szűklátókörű aktuálpolitikai haszonelvűséget követve ezt a lehetőséget is elbaltázni.

Share Button
Ennyien olvasták: 687

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.