Központ
2020. július 12. vasárnap, Dalma, Izabella

Ennyivel tartozunk…

Szentgyörgyi László február 25, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

Megértük s örömmel megírjuk ezt is: napja, sőt napjai vannak a magyar filmnek városunkban. Sorrendben hatodik alkalommal szervezik meg a rendezvényt, amiért le a kalapokkal a szervező civil szervezetek, a vásárhelyi K’ARTE Egyesület és partnere, a bukaresti Balassi–Magyar Intézet előtt.

Valamikor, de már a rendszerváltozásnak nevezett fordulat után is elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha ilyen kiemelt szerephez juthat a magyar film Marosvásárhelyen. És ennek nemcsak politikai, hanem a szakmában gyökerező okai voltak. A rendszerváltás után, és nem kizárólag a súlyos finanszírozási problémák miatt, az egész filmszakma, a teljes magyar filmgyártás került hosszas hullámvölgybe, hogy ne mondjam: válságba. Közismert, a hollywoodi modell követése, a kasszasiker mint cél egyértelműen a kificamodott közízlésnek tett engedmény, annak kiszolgálása. Ez történik, amikor a „népek” nem várnak mást, többet a mozitól, mint felejtést, bódulatot, színes látványt, magyarán: olcsó szórakozást.

A film, azt mondják, demokratikus műfaj, tömegesen állítják elő, ki-ki megtalálja a maga ízlése szerint valót. Ezt mondják egyébként az irodalomról is, mert mi kell hozzá, régebben csak papír és ceruza, ma már számítógép és … olvasó. A mozihoz pedig néző. Ez így is van, de ahhoz, amit a televíziók főműsoridőben adnak, szerintem inkább gyomor kell, dehát ne legyünk kényesek… Kinek a pap, kinek a papné.

Vásárhelyhez visszakanyarodva, bosszantó jelenség, de hozzászoktunk, hogy párhuzamosan több kulturális rendezvény helyszíne városunk. Ez lehetne a bőség jele, de többnyire a figyelmetlenség, az elszigeteltség jele. Nem lenne helyesebb, célravezetőbb az előzetes tájékozódás, hol, mit terveznek, hogy ne oltsuk ki az egymás rendezvényei iránti érdeklődést?

Elkanyarodtam a témától, de szerintem mégiscsak az a fontosabb, milyen szerep jut a magyar filmművészetnek Vásárhely életében, mint az, hogy a város milyen szerepet tölthet be a magyar filmművészetben. Mert erre egyértelmű a válasz: semmilyent! Dehát nem is ez a kérdés. A kérdés az: lesz-e a jövőben is a mostanihoz hasonló színvonalú rendezvény Vásárhelyen? Szerintem – és sokan vélekednek hasonlóan – kár lenne megszakítani a sorozatot. Ennyivel tartozunk mind a városnak, mind önmagunknak.

Share Button
Ennyien olvasták: 850

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.