Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Érdekérvényesítésből elégtelen

Szentgyörgyi László február 20, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiAz utóbbi napokban újabb, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen folyó magyar nyelvű oktatást érintő botrány borzolja a kedélyeket. Röviden: a felsőoktatás minőségének ellenőrzésére hivatott ügynökség, az ARACIS csak a román nyelvű gyógyszerészeti programot akkreditálta, ezért az egyetem csak a román nyelvű képzésre hirdethet meg felvételit. Ha semmi sem változik, akkor idéntől – 1948 óta először! – nem indul első éven magyar nyelvű oktatás, ami a magyar nyelvű gyógyszerészképzés teljes felszámolásához vezethet. Jelenleg kölcsönös vádaskodások folynak, a kialakult helyzetért minden érintett fél a másikra próbálja áthárítani a felelősséget.

Számomra a történetnek egyetlen olvasata van, mégpedig az, hogy a MOGYE jelenlegi román többségű vezetősége által követett cél: a magyar nyelvű oktatás teljes felszámolása. És eme szándékukban támogatókra leltek mind a politikában, mind az igazságszolgáltatásban. Ezért van az, hogy hiába biztosítja törvény a három multikulturálisnak nyilvánított egyetemen – a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, illetve a MOGYE-n – a magyar tagozatok felállításának lehetőségét, az intézmény vezetősége, az egyetemi autonómiára hivatkozva, megtagadja a jogszabály előírásainak teljesítését. Miközben a másik kettőn, azaz a Babeş-Bolyain, és a szintén vásárhelyi művészeti egyetemen simán alkalmazták a törvényt.

Emlékeztetőül: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetet 1948-ban hozták létre, miután az 1945-ben Kolozsvárról Vásárhelyre átköltözött orvosi kart önállósították. Az új egyetem tanulmányi nyelve a magyar volt. 1962-ben, felső nyomásra, bevezették a kétnyelvű oktatást, az előadásokat románul és magyarul, a gyakorlati órákat csak románul lehetett hallgatni. Attól kezdődően folyamatos a magyar diákok részarányának visszaszorítására irányuló, a magyar oktatás leépítését, majd felszámolását célzó intézkedések sora.

Az 1990-es esztendő diáktüntetései a helyzet tarthatatlanságára próbálták felhívni a politika figyelmét. A márciusi eseményeket követően azonban megtört a lendület, lanyhult a lelkesedés. Azóta az RMDSZ által preferált kis lépések politikájának következményeként jó esetben stagnált a helyzet. Most azonban úgy látszik, a MOGYE vezetősége elérkezettnek látta az időt a magyar oktatás felszámolására irányuló végső roham beindítására.

A MOGYE-n folyó magyar nyelvű oktatás helyzete híven tükrözi, milyen az erdélyi magyar politika érdekérvényesítő ereje. Nos, a helyzet jelenlegi állása szerint harmatgyenge. Mindebből az következik, hogy a „békesség” érdekében további engedményeket tenni már teljességgel értelmetlen, mi több: megalkuvás, hogy elérkezett a határozott lépések, a radikális megoldások ideje.

Share Button
Ennyien olvasták: 861

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.