Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Felhívás táncra, avagy az újabb kudarc előkészítése

Szentgyörgyi László augusztus 13, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Közelegnek a jövő évi választások időpontjai, az elsőre, a helyhatóságira már alig tíz hónap múlva sor kerül. Az erdélyi magyar politikai erők itt-ott már készülnek, készülgetnek a megmérettetésre, igaz, a választók lehangoló, már-már bénító közönye mellett.

Marosvásárhelyen, a magyar jogérvényesítés szempontjából kulcsfontosságúnak tartott frontvárosban az RMDSZ, mint aki feltalálta a spanyolviaszt, úgy állt elő az előválasztás ötletével. Sokadszorra leírjuk: magunk is azon kevesek közé tartozunk, akik évek óta hajtogatják, hogy a körültekintően, az utólagos szemrehányásokat, vádaskodásokat kizáró módon megszervezett előválasztásnak nincs elfogadható alternatívája. Csakhát most az a benyomásunk, hogy elsiették, hogy a szükséges előkészítés hiányában jelentették be a vásárhelyi előválasztást.

Legyünk jóhiszeműek: tegyük fel, hogy nem mögöttes szándékok vezérelték az RMDSZ vezetőit, amikor előálltak az ötlettel. Bár az, hogy előzetes regisztrációhoz kötötték volna a részvételt, egészen másra utal. Dehát az, hogy tapasztalván a szinte nem létező regisztrációs kedvet, végül úgy döntöttek: elállnak tőle, mégiscsak jó jel.

És most néhány szót arról, miként készülnek a helyi magyar politikai erők az előválasztásra. Az RMDSZ-ben pillanatnyilag nagy a fejetlenség, azt sem tudni, tulajdonképpen ki vezeti a városi szervezetet. A korábban lemondott Peti András alpolgármester később meggondolta ugyan magát, de az a tény, hogy a szervezet nem őt, ahogyan várható volt, hanem Soós Zoltánt indítja az előválasztáson, azt bizonyítja, hogy igencsak megingott pozíciója. Ezt támasztja alá az is, hogy az RMDSZ nevében rendre a megyei elnök, Brassai Zsombor nyilatkozik.

A Biró Zsolt elnöksége alatt menthetetlenül az RMDSZ farvizeire kormányzott MPP-nek – bár az előválasztás bejelentésekor még elismert pártsemleges személy indítását ígérte – a jelöltállítás is megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Ez egyáltalán nem meglepő, hisz úgy hírlik, a vásárhelyi városi szervezete is elfogyott a pártnak, ezért volt kénytelen a megyei elnök, az RMDSZ és a Néppárt megyei és vásárhelyi vezetőinek társaságában, egyedül megjelenni az előválasztást bejelentő sajtótájékoztatón.

Nem sokkal aktívabb a Néppárt sem, a jelek szerint nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a politikai aprómunkának, merthogy hanyagolják. Úgy tűnik, minden aktivitásuk a Vásárhelyi Forgatag szervezésében merül ki. Ameddig nem cáfolják kellő nyomatékkal, azt kell feltételeznünk, hogy az elsődleges, azaz a politikai célokat egyéb, más természetű célok követésére cserélték fel. Nagy kár, sőt megbocsáthatatlan bűn lenne, ha egy ígéretesen induló párt helyi szervezetét rendezvényszervező irodaként működtetnék.

Az előválasztáshoz, azaz a magyar polgármesterjelölt személyének kiválasztásához visszakanyarodva, íme a legfontosabb kételyünk: mi a garancia arra, hogy a győztes valóban jelöltté is válik? Mert arra számos korábbi példát fel tudunk sorolni, hogy az RMDSZ felső vezetése az utolsó pillanatban gondolta meg magát, cserélte le a helyi szervezet által megnevezett polgármester-jelöltet. Így bukott el előbb Kelemen Atilla, majd Borbély László, végül Frunda György is. Ja, hogy azért indultak éppen ők?

Ezek után, vállalva, hogy elfogultsággal vádolnak, azt kell mondanunk, hogy az előválasztás – ha valóban megtartják – egyetlen célt szolgálhat: amikor az újabb kudarc után eljön a számonkérés ideje, legyen, akikre áthárítani a felelősséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 1320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.