Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Függetlenek ideje?

Szentgyörgyi László március 26, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Az utóbbi időben tájainkon is felértékelődtek a pártfüggetlen közéleti szereplők. Különösen azóta, amióta naponta kerülnek rács mögé a korrupcióval vádolt politikusok, a klientúrához tartozó úgynevezett üzletemberek. Már Johannisnak a novemberi győzelme is azt jelezte, mennél kevésbé kötődik valaki a jelenlegi pártstruktúrákhoz, mennél kevésbé van beágyazódva a politikai rendszerbe, annál több az esélye arra, hogy komolyan vegyék, hogy megválasszák.

Összegezve: bár korábban is kimondták néhányan, hogy a politikai osztály megbukott, s megért a lecserélésre, tenni mindeddig senki nem tett azért, hogy változzanak a dolgok. Igaz, néha maguk a politikusok is megeresztettek egy-egy ilyen irányú vélekedést, de többnyire kampánycélból tették, s a választás lejártával azon nyomban meg is feledkeztek róla. Most is a kívülálló, a korrupcióellenes küzdelemben illetékes ügyészség végzi el azt, amit magának a politikának kellett volna.

A politika ázsiója, a politikus tekintélye kis erdélyi magyar társadalmunkban is negatív csúcsokat döntöget. Ezt csak az nem érzékeli, aki nem akarja. A jelen esetben éppen a politikusok. Veszélyes, mondhatnám: önveszélyes játék ez. Merthogy vészesen közelednek a jövő évi helyhatósági, majd parlamenti választások. Amikor nagyon nem lesz mindegy, milyen jelöltekkel, jelöltlistákkal indulnak a magyar pártok.

Azért némely helyeken mintha felismerték volna, hogy valamiféle változtatásra szükség lesz a jelöltállítás módját illetően. Marosvásárhelyen, ahol az RMDSZ a polgármesteri szék visszaszerzését tűzte ki célul, már bejelentették: május végéig előválasztáson döntenek a polgármesterjelölt személyéről. Arról, hogy az önkormányzati képviselői helyekért is egyetlen, közös jelöltlistát kellene állítani, sajnálatos módon nem esett szó. Pedig a városi képviselőtestületben is jól jönne a többség, vagy a lehető legerősebb frakció. Az is egyértelműnek tűnik, hogy az előválasztás a legalkalmasabb módja a jelöltek kiválasztásának, akikre aztán nyugodt szívvel és főleg lelkiismerettel lehet kérni a választópolgárok szavazatát.

Valamivel előrébb jutottak Szatmárnémetiben, ahol a civil lakosság azt támogatja, hogy pártfüggetlen polgármesterjelöltet indítsanak a magyar politikai erők. A helyi napilap kérdezte az olvasókat, a válaszadók közel 60 százaléka támogatja a független polgármesterjelölt indításának gondolatát, 20-20 százalék azok aránya, akik szerint a magyaroknak az RMDSZ jelöltje mögé kell felsorakozniuk, illetve azoké, akik bárkit támogatnának, aki a jelenlegi városvezetés leváltására alkalmasnak tűnik.

Egyelőre még nem tudni, lesz-e előválasztás vagy sem. Mert hiába hajlanak némely helyeken erre, ha a pártközpontban másként döntenek. Mielőtt azonban bárki is túlzott derűlátásba ringatná magát, hadd idézzem, miként vélekedik erről Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei elnöke: „A jelöltállítás módszerével kapcsolatosan az SZKT határoz majd 2016 tavaszán, ahhoz kell majd igazodnunk. (…) Nem tartom azonban szerencsésnek, ha valaki a szekeret fogja az ökrök elé” – nyilatkozta a sajtónak a szatmári pártvezér.

Nos, ha így állnak a dolgok, akkor nem értem, Marosvásárhelyen hogyan és miként szervezhetnének már idén májusban előválasztást.

Share Button
Ennyien olvasták: 868

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.