Központ
2020. január 29. szerda, Adél

Győztünk?

Szentgyörgyi László október 15, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Választási szereplését, eredményét értékelve mit is mondhat egy magára valamit is adó párt vagy jelölt, minthogy elégedett az eredménnyel. A körülményekhez képest természetesen. És aztán következnek a véget nem érő magyarázkodások, hogy aszongya: a számok tükrében vesztettünk ugyan, de végeredményben, főleg erkölcsi értelemben, mégiscsak nyertünk. Ilyenkor ajánlatos elgondolkodni azon: ha mindenki nyert, ki veszített? Előfordulhat, hogy senki?

Nézzük a számokat: 4355-en tartották érdemesnek részt venni az előválasztáson, ami – ez tagadhatatlan – igen alacsony érdeklődésről árulkodik, az előzetesen regisztráltak nem egészen 40 százaléka voksolt. A nyertes Soós Zoltánra 2702-en (62,04%), Portik Vilmosra 1259-en (28,9%), Barabás Miklósra 384-en (8,83%) szavaztak. Az teljesen fölösleges, ki miért tekinti nyertesnek magát, mi rögzítsük a tényt: alig 4300-an vették a fáradságot, hogy kifejezzék opciójukat, ennyien vannak, akik úgy gondolták, érdemes beleszólniuk abba, ki legyen a közös vásárhelyi magyar polgármesterjelölt. Ez pedig, lássuk be, kudarc a javából. Annak jelzése, hogy a vásárhelyi magyarok elfordultak a politikától, a közélettől. Ha sarkosan szeretnék fogalmazni, egy ismerősömet idézném, aki szerint a vasárnapi előválasztás mindössze annyiról szólt, hogy ki lesz majd, aki 2016-ban alulmarad Dorin Floreával vagy Claudiu Maiorral szemben.

Amíg a „győztes” jelöltek vélt vagy valós babérjaikban gyönyörködnek, mi próbáljuk meg kibarchobázni, hogyan alakulhatnak a dolgok ezek után. Az RMDSZ szempontjából akár lefutottnak is tekinthető az ügy, kipipálhatónak a jelöltállítással járó feladatok. Hacsak az utolsó pillanatban nem gondolják meg magukat, s állítanak más polgármesterjelöltet. Volt már példa rá korábban. A nagy kérdés: mit ajánlanak fel az egyezség megtartásáért cserébe Portiknak? Ha a Néppárt elfogadja, hogy emberei az RMDSZ jelöltlistáján induljanak, s nem koalíciós listán, akkor maga is feladja önálló politikai arculatát, elindul az önfeladás útján. Amelyen az MPP Biró Zsolt elnöksége óta tévelyeg. Portik korábbi kijelentése, miszerint az előválasztásnak nem pártpolitikáról kell szólnia egyértelműen erre utal.

Ha így igaz, akkor sikerült – a jelöltek és a jelöltállító pártok által közösen – hosszú időre lejáratni az előválasztást, mint a jelöltek kiválasztásának legdemokratikusabb módját. Lehet, hogy ez volt a cél?

Share Button
Ennyien olvasták: 980

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.