Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Kettős beszéd Iohannis módra

Szentgyörgyi László április 30, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét  

Történt, hogy Klaus Johannis (vagy Claus Iohannis?) elnöki üzenetben üdvözölte az RMDSZ legutóbbi kolozsvári kongresszusát. Eddig semmi különös, semmi rendkívüli az esetben,  mondhatnánk: az egész nem több egy bizonyos határkőhöz – a kongresszusok általában azok szoktak lenni – érkezett politikai alakulat felé tett szokványos udvariassági gesztusnál. Ilyen alkalmakkor a román pártok, különösen a kormányképesek vezetői többnyire igen hízelgő dolgokat mondanak a „szövetségről”, annak vezetőiről. Nyilván nem gondolják komolyan, dehát így csinálják a politikát a Dimbovita partján, így (is) édesgetik magukhoz – majd csalják lépre – a leendő koalíciós partnereket.

Az ominózus, azóta nagy port kavart üzenetet az elnöki hivatal hivatalos honlapján azonnal közzé is tették. A kisebbségek, különösen a magyarság helyzetére vonatkozó helytálló megállapítások olvastán már-már fellélegezhettek az erdélyi magyarok, azt hihették, minden ellenkező látszat ellenére, mégiscsak megvan az államelnökben a kényes probléma iránti affinitás. „Ugyan egy sikeres modellünk van, még mindig rengeteg a tennivaló. Számos megoldatlan probléma van, a nemzeti kisebbségek azon elvárásai, hogy a törvényekben rögzített jogokat a gyakorlatban is tartsák tiszteletben, de szükség van megfelelőbb garanciákra is a nemzeti önazonosságuk megőrzése és fejlesztése érdekében” – foglalta össze a helyzetet az üzenet.

Alig telt el öt nap, s az elnöki hivatal honlapján kicserélték az eredeti szöveget egy olyannal, amelyből teljességgel hiányoznak a nemzeti kisebbségek helyzetére vonatkozó korábbi megállapítások. Amelyek azt a hivatalos és tegyük hozzá: unalomig ismételt megállapítást cáfolják, miszerint Romániában mintaszerűen megoldódottnak tekinthető az etnikai kérdés. Akárhányszor valamiféle magyarnak tekinthető ügy kerül terítékre, a román média, politikum képviselői – olyanok is, akik más témában kifejtett véleményükkel egyébként mi magunk is egyetérthetünk –mindig azzal hozakodnak elő, hogy itt minden oké, sehol a világon annyi joguk nincs az etnikai kisebbségeknek, mint Romániában. És ezt a térségben fennálló status quo fenntartásában érdekelt nyugati politikusok rendre szó nélkül is hagyják. Vagy mert nem érdekli őket, vagy mert halvány gőzük sincs a valóságról.

Visszatérve az elnöki hivatalra, magára az elnökre, szögezzük le: az nehezen hihető, hogy az ő tudta, beleegyezése nélkül cserélték volna ki ama üzenetet. Ebben az esetben Románia elnöke bizony kettős beszédet folytat: hallgatóságától függően mást és mást mond ugyanarról a témáról. Egyetlen célja, hogy tessen. A történet kapcsán jut eszembe, amit még a novemberi választás második fordulója előtt mondott régi ismerősöm: nem bízik ő ebben a Johannisban, merthogy minden rendes szász, akit csak ismert – és munkája folytán ismert eleget – rég kitelepedett Németországba, aki meg maradt, az nem is tekinthető szásznak.

Hát az vitathatatlan tény, hogy államelnökünk nem szász érdekvédőként, hanem román politikusként, liberális párttagként jutott a csúcsra. Azt is megkockáztathatnánk: németsége (szászsága) ellenére lett az, aki. Sikerének titka: a román politikai környezetbe való sikeres beépülés, tökéletes hasonulás – erkölcsben, magatartásban egyaránt. És ebbe – ezt jól jegyezzük meg! – nem fér bele a magyar ügy iránti bármiféle érzékenység.

Share Button
Ennyien olvasták: 407

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.