Központ
2019. március 21. csütörtök, Benedek

Kettős beszéd Iohannis módra

Szentgyörgyi László április 30, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét  

Történt, hogy Klaus Johannis (vagy Claus Iohannis?) elnöki üzenetben üdvözölte az RMDSZ legutóbbi kolozsvári kongresszusát. Eddig semmi különös, semmi rendkívüli az esetben,  mondhatnánk: az egész nem több egy bizonyos határkőhöz – a kongresszusok általában azok szoktak lenni – érkezett politikai alakulat felé tett szokványos udvariassági gesztusnál. Ilyen alkalmakkor a román pártok, különösen a kormányképesek vezetői többnyire igen hízelgő dolgokat mondanak a „szövetségről”, annak vezetőiről. Nyilván nem gondolják komolyan, dehát így csinálják a politikát a Dimbovita partján, így (is) édesgetik magukhoz – majd csalják lépre – a leendő koalíciós partnereket.

Az ominózus, azóta nagy port kavart üzenetet az elnöki hivatal hivatalos honlapján azonnal közzé is tették. A kisebbségek, különösen a magyarság helyzetére vonatkozó helytálló megállapítások olvastán már-már fellélegezhettek az erdélyi magyarok, azt hihették, minden ellenkező látszat ellenére, mégiscsak megvan az államelnökben a kényes probléma iránti affinitás. „Ugyan egy sikeres modellünk van, még mindig rengeteg a tennivaló. Számos megoldatlan probléma van, a nemzeti kisebbségek azon elvárásai, hogy a törvényekben rögzített jogokat a gyakorlatban is tartsák tiszteletben, de szükség van megfelelőbb garanciákra is a nemzeti önazonosságuk megőrzése és fejlesztése érdekében” – foglalta össze a helyzetet az üzenet.

Alig telt el öt nap, s az elnöki hivatal honlapján kicserélték az eredeti szöveget egy olyannal, amelyből teljességgel hiányoznak a nemzeti kisebbségek helyzetére vonatkozó korábbi megállapítások. Amelyek azt a hivatalos és tegyük hozzá: unalomig ismételt megállapítást cáfolják, miszerint Romániában mintaszerűen megoldódottnak tekinthető az etnikai kérdés. Akárhányszor valamiféle magyarnak tekinthető ügy kerül terítékre, a román média, politikum képviselői – olyanok is, akik más témában kifejtett véleményükkel egyébként mi magunk is egyetérthetünk –mindig azzal hozakodnak elő, hogy itt minden oké, sehol a világon annyi joguk nincs az etnikai kisebbségeknek, mint Romániában. És ezt a térségben fennálló status quo fenntartásában érdekelt nyugati politikusok rendre szó nélkül is hagyják. Vagy mert nem érdekli őket, vagy mert halvány gőzük sincs a valóságról.

Visszatérve az elnöki hivatalra, magára az elnökre, szögezzük le: az nehezen hihető, hogy az ő tudta, beleegyezése nélkül cserélték volna ki ama üzenetet. Ebben az esetben Románia elnöke bizony kettős beszédet folytat: hallgatóságától függően mást és mást mond ugyanarról a témáról. Egyetlen célja, hogy tessen. A történet kapcsán jut eszembe, amit még a novemberi választás második fordulója előtt mondott régi ismerősöm: nem bízik ő ebben a Johannisban, merthogy minden rendes szász, akit csak ismert – és munkája folytán ismert eleget – rég kitelepedett Németországba, aki meg maradt, az nem is tekinthető szásznak.

Hát az vitathatatlan tény, hogy államelnökünk nem szász érdekvédőként, hanem román politikusként, liberális párttagként jutott a csúcsra. Azt is megkockáztathatnánk: németsége (szászsága) ellenére lett az, aki. Sikerének titka: a román politikai környezetbe való sikeres beépülés, tökéletes hasonulás – erkölcsben, magatartásban egyaránt. És ebbe – ezt jól jegyezzük meg! – nem fér bele a magyar ügy iránti bármiféle érzékenység.

Share Button
Ennyien olvasták: 617

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.