Központ
2017. szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Ki kit csap be?

Szentgyörgyi László május 26, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

A választási kampány alatt tapasztaltak kapcsán egyre többször vagyunk kénytelenek feltenni a kérdést: ki kit csap be? Mert az tagadhatatlan, igencsak nagy az igyekezet, hogy újfent rászedjék, becsapják a jóhiszemű, gyanútlan, de a politikában tájékozatlan választópolgárokat. Ami persze nem nehéz, tekintve, hogy csak a négyévenként sorra kerülő választások idejére hitetik el vele, hogy az ő véleménye is számít. Holott dehogy számít, csupán a voksa, amit változatos és agyafúrt módszerekkel próbálnak ismételten megszerezni.

Soós Zoltán, a magyar pártok közös polgármesterjelöltje vért izzadva igyekszik megszerezni a választópolgárok szimpátiáját, majd szavazatát. Függetlenségének látszatát erősítendő, kilépett az RMDSZ-ből. Csakhát a nagy függetlenedési igyekezetében mintha a leglényegesebbről feledkezett volna meg: arról, hogy az előválasztási győzelmét éppen annak a szervezetnek köszönheti, amelyet most megtagadott. Lépésének korrektsége enyhén szólva megkérdőjelezhető. Egyes „szövetségi” vélemények szerint felér egy árulással.

Új szín Soós kampányában, hogy sikerült bevonnia a magyarországi politikusokat is, illetve igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy azok nekik kampányolnak. A magyar kormány tagjainak vásárhelyi kiruccanásai – lásd Balog Zoltán miniszter, valamint Potápi Árpád államtitkár esetét –, illetve Áder János államelnök mellett való feltűnése, annak marosvécsi látogatásakor mind-mind azt bizonyítják, hogy próbál jól helyezkedni, kihasználni minden adódó esélyt. Kérdés: mire lesz ez elegendő június 5-én, a választások napján.

Mindenesetre úgy tűnik, az RMDSZ-ben némi aggodalommal követik Soós lépéseit. Talán ezzel magyarázhatók azok a manőverek, amelyek által a polgármesterjelöltről próbálják elterelni a figyelmet. Ide sorolható Vass Levente korainak tűnő bejelentése, hogy indulni szándékszik az őszi parlamenti választásokon, de a Vincze Lóránt FUEN-elnökké történt megválasztása körüli médiabeli habverés is.

Egyre több jel mutat arra, hogy az RMDSZ, élve a megváltozott törvény által biztosított lehetőséggel, újra a már ismert háttéralku szerint jár el: feladja Vásárhelyt, cserében a Maros megyei tanácsi elnökségért. Ha nem így lenne, talán Péter Ferenc, az RMDSZ jelöltje a megyei tanácselnöki tisztségre sem adta volna fel a biztosat, az újabb simán megszerezhető szovátai polgármesteri mandátumot a bizonytalanért.

Hogy ki kit csap be: Soós az RMDSZ-t, az RMDSZ Soóst, vagy mindketten a választópolgárokat, ha nem később, június 5-én kiderül.

Share Button
Ennyien olvasták: 565

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.