Központ
2020. augusztus 07. péntek, Ibolya

Kik is vezetik Romániát?

Szentgyörgyi László január 6, 2017 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Az óesztendő utolsó napjaiban a kijelölt miniszterelnök személye körüli bizonytalanságok kötötték le a politika iránt még érdeklődők figyelmét. Aztán némileg oldódott a feszültség, a kormányalakítással rendhagyó módon, azaz sms-üzenetben megbízott Sorin Grindeanu személye, illetve a kormány várható összetétele került az érdeklődés középpontjába.

A legfőbb eldöntendő kérdés: lesz-e önálló cselekvési lehetősége a miniszterelnöknek, vagy – a szír kapcsolatok miatt elbuktatott Sevil Shhaidehhez hasonlóan – neki is meg kell elégednie a politikai stróman, azaz a Dragnea pártelnök kormánybeli hangja szerepkörrel? Pillanatnyilag azt sem sikerült még tisztázniuk a kommentátoroknak, a média minden lében kanál tudálékos képviselőinek, azaz az „illetékeseknek”, hogy a kijelölt miniszterelnöknek van-e valamiféle kötődése a szolgálatokhoz, s ha igen, milyen. Mindenesetre hajlok arra, hogy az ex-államelnöknek adjak igazat – márpedig neki tudnia kell, mit beszél –, hogy senki nem jön ki olyanként ama intézet kapuin – a hírszerző szolgálat mesterképzője, románul: Academia de Informatii, sz. megj. –, mint amilyenként oda belépett… Hogy rajta kívül még kik és hányan léptek vala oda be, annak egy kis erőfeszítés által könnyen utánanézhetünk.

Miközben egyesek a kormányzásra, mások a szakértői kormányzás utáni időkre készülnek. Közéjük tartozik maga a leköszönő miniszterelnök, Dacian – sőt Julien! – Cioloș is. Nem mintha az EU egykori agrárügyi főbiztosának – 2007 és 2014 között töltötte be a tisztséget – egzisztenciális gondjai lennének… A médiában felröppentett hírek szerint – amelyek igazságtartalma gyakran a nullával egyenlő – állítólag a külügyi hírszerzőszolgálat élén szeretné látni őt Iohannis. Ami csak tovább erősítené ama feltételezést, hogy az utóbbi időben igen megnőtt a különböző hírszerzőszolgálatok szerepe az ország vezetésében. Csak az utóbbi három-négy kormány tagjai között is számos olyan tárcavezetőt találni, akiknek titkosszolgálati bekötöttsége nyilvánvaló. Sőt, a DNA is számos esetben éppen a szolgálatok által felkínált „bizonyítékok” alapján kezdeményezett eljárást egy-egy politikus ellen.

Mindezek alapján jogosnak tekinthető a címbéli kérdés: valójában kik is vezetik az országot?

Share Button
Ennyien olvasták: 2014

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.