Központ
2020. július 12. vasárnap, Dalma, Izabella

Marad minden a régiben

Szentgyörgyi László február 4, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Mármint a polgármester-választás módját illetően, azaz a jelek szerint idén is egyfordulós megmérettetés után kerül ki a győztes. „A parlamenti pártokkal való konzultáción azt tapasztaltam, hogy túl ingatag az ügy mögötti parlamenti többség ahhoz, hogy visszatérjünk a kétfordulós polgármester-választáshoz. A pártok ugyan nem zárkóznak el a polgármesterek és a megyei tanácselnökök megválasztása módjának megtárgyalásától, a többség azonban nem tartja jó ötletnek, hogy ezek a tárgyalások most, a választás előtt történjenek meg, el kell ezeket halasztani a kiszámíthatóság biztosítása érdekében” – érvelt Ciolos kormányfő.

Pedig a PNL igen-igen szorgalmazta a jogszabály módosítását mind Johannisnál, mind a miniszterelnöknél. Tették arra hivatkozva, hogy nálunk jogszabály ezt nem tiltja, bár jobb házaknál, azaz konszolidáltnak mondott demokráciákban nem szokás menet közben változtatni a játékszabályokon. Bár korábban úgy tűnt, lesz támogatója a liberális kezdeményezésnek, végül a PSD keményen kiállt elutasító álláspontja mellett. Így mindössze a Traian Basescu egykori államfő vezette Népi Mozgalom támogatta egyértelműen a változtatást.

Az RMDSZ kezdettől ellenezte a jogszabály liberálisok által kívánt irányú módosítását. Az általuk megszerezhető mandátumok mintegy tíz-húsz százaléka múlik azon, hogy egy- vagy kétfordulós lesz a polgármester-választás, mivel a második menetre rendszerint magyarellenes koalíciók alakulnak az állva maradt RMDSZ-es jelöltekkel szemben.

Most, hogy elhárult a módosítás veszélye, az RMDSZ még reménykedik, hisz első látásra növekedni látszanak esélyei az olyan billegőnek mondott nagyvárosokban, mint mondjuk: Marosvásárhely vagy Szatmárnémeti. Csakhogy mennél nagyobbaknak tűnnek, vagy tüntetik fel az esélyeket, annál nagyobbak az elvárások, s annál nagyobb a csalódás, ha végül elmarad a győzelem.

Érthető, hogy a politikai pártok a hatalmat akarják, mert csak annak birtokában lehet esélyük, lehetőségük elképzeléseik megvalósítására. Egy etnikai kisebbség esetében azonban elvárásainkat illene a lehetőségeinkhez igazítani. Például a település aktuális etnikai arányainak megfelelő választási eredmény elérését célként kitűzni.

Igaz, hogy ez feltétlenül szükségessé tenné az összefogást. Aminek megteremtése a politika feladata lenne.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1204

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.