Központ
2020. április 07. kedd, Herman

Mi ez, szekusvilág?

Szentgyörgyi László március 17, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Átalakul a Román Hírszerző Szolgálat – röppent fel a hír a médiában. A Szekuritáte szellemi és jogutódja, a SRI különleges nyomozó hatósággá alakul – hogy mi volt eddig, arról nem szól a fáma, azt csak sejthetjük –, s ezentúl kizárólag nemzetbiztonsági és terrorizmust érintő kérdésekben járhat el. A lépésre a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács (CSAT) döntése értelmében került sor, miután az alkotmánybíróság a lehallgatásokra vonatkozó jogszabály szövegében olyan ellentmondásos részeket talált, amelyek szükségessé tették annak alkotmányellenessé nyilvánítását.

Az eddigi gyakorlat szerint a 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató fő titkosszolgálat nemcsak saját illetékességi körében, hanem az ügyészek által indított büntetőeljárásokban is végzett lehallgatásokat. Következésképpen, ha valahol, valakik úgy ítélték meg, hogy szükséges, máris beindult a gépezet: gyakorlatilag azt hallgattak le, akit éppen akartak. Hogy az így összegyűjtött „anyagot” ki, mikor használta fel, azt feltételezhetően a „helyzet”, a hatalmi erőviszonyok, a politikai és gazdasági érdekek határozták meg. Csak egyetlen példa, ha egyáltalán hinni lehet az ilyen adatoknak, mert a szolgálatok felől érkezőknek biztosan nem: a húszmilliós Romániában háromszor annyi lehallgatást végeztek, mint a nyolcvanmilliós Németországban.

Mindenesetre csak üdvözlendő a kényes terület szabályozására vonatkozó igyekezet. Talán nagyobb hitele lett volna az egésznek, ha belülről, ha nem is a szolgálatokból, de legalább a törvényalkotók, az igazságszolgáltatás berkeiből, s nem kívülről, egyes folyamatban levő perek ügyvédjei felől érkezett jelzésekre születik a vonatkozó alkotmánybírósági döntés.

Hogy másként lesz-e ezentúl? Ez egy olyan kérdés, amelyre – különösen az előzmények ismeretében – felelőtlenség lenne pozitív választ adni. Merthogy kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy a Nagy Testvér mindent lát, mindent hall. „Számon tarthatják, mit telefonoztam/ s mikor, miért, kinek./ Aktákba irják, miről álmodoztam/ s azt is, ki érti meg./ És nem sejthetem, mikor lesz elég ok/ előkotorni azt a kartotékot,/ mely jogom sérti meg.” –fogalmazta meg máig érvényesen a költő mindazt, amit ma kénytelenek vagyunk átélni.

Hogy a magyar ügyekben – a kézdivásárhelyi petárdaterroristák, vagy a volt csíkszeredai polgármester, Ráduly Róbert ügyében – hoznak-e valami változást a sürgősségi kormányrendelet alapján beállt változások, azt egyelőre nehéz lenne megmondani…

Share Button
Ennyien olvasták: 747

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.