Központ
2018. július 21. szombat, Dániel, Daniella

Mintha élnénk, mintha lennénk

Szentgyörgyi László május 22, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét  

Érték- és mértékvesztett, irány- és aránytévesztésben szenvedő internetes korunk, benne erdélyi kis magyar világunk olykor meglepő bizonyítékokat produkál az ember általános elhülyüléséről. Ha már minden elrelativizálódott, ha nincs meg az általánosan érvényesnek elfogadott, a lehető legtöbbek által követett zsinórmérték, bizony nagy gazemberségek elkövetésére is képes az ember.

A karakteres vélemények elhallgatása, a konfliktusoknak mindenáron való kerülése, az eseményeknek az egyrészt-másrészt viszonyrendszerben történő elhelyezése, magyarázata és elmaszatolása, a legabszurdabb társadalmi és egyéb természetű elvárások kényszeres, az önfeladásig elmenő követése jellemzi korunk emberét. Konformizmus ez a javából, méghozzá annak legvisszataszítóbb formája: a világhálón és a képernyőkön keresztül manipulált konzumidióták világa.

Mindez annak kapcsán jut eszembe, hogy a múlt hét egyik legmediatizáltabb helyi – világraszóló? – híre szerint Guinness-rekordot döntöttek Vásárhelyen. A marosvásárhelyi Ligetben 1507 ember mosott egy időben fogat szombaton, amivel megdöntötték a csoportos fogmosás világrekordját – szólt a hírügynökségi jelentés. Azt is megtudtuk, hogy a szimultán fogmosás világcsúcsát korábban Kairó tartotta 1148 résztvevővel. Amiként azt is, hogy egy svájci támogató jóvoltából valamennyi résztvevő egy szájhigiéniai készletet kapott ajándékba, amely fogkeféből, fogkrémből, fogköztisztító keféből, fogselyemből és szájvízből állt.

Szegény svájciak, azt hihették, ezáltal népszerűbbek lehetnek a romániai piacon. A helyi hasonló cégek nem bizonyultak ennyire hiszékenyeknek, ők tudják, amit tudnak. Főleg azt, hogy kidobott pénz egy ilyen felajánlás. Merthogy egy minapi felmérés szerint a romániai átlagember egy év alatt maximum másfél tubus fogkrémet használ el, fogkeféjét pedig a javasolt 3 hónap helyett 2-3 évente cseréli. Ha a szervezők célja az volt – amint azt gyanítjuk –, hogy rendszeres fogmosásra serkentsék a „népeket”, akkor – bár tévednénk – mellétrafáltak.

Vagy ott van a költészet napi és egyéb alkalmakból szervezett   gruppen felolvasás. Ezzel már nem lehet ugyan bejutni a rekordok könyvébe, a Guinnessbe, de azért a szervezők és „olvasók” azon a bizonyos napon tagadhatatlanul kapcsolatba kerülnek a kultúrával. Arra viszont igen kíváncsiak lennénk, a felolvasók közül az év többi napján hányan vesznek könyvet a kezükbe – úgy igazából, nem a nyilvánosságnak szánva.

Nincsenek hiteles információim arról, mennyi erőfeszítésbe, energiába kerülhet egy hasonló „esemény” megszervezése, de ismerve a körülményeket, feltételezem, hogy sokba. Mindenestre a végeredményhez, annak remélt hatásához, utóéletéhez képest túlzottan sokba. Nem beszélve arról, hogy igen gügye, abszurd vállalkozásoknak tűnnek, amolyan igazi pótcselekvéseknek.

A tömeges fogmosással szinte egyidőben fulladt fájdalmas érdektelenségbe a Vársétányon történt ökobarbarizmus, az újabb engedély nélküli fakivágás elleni tiltakozás. Egyelőre nem világos, hogy volt-e joga vagy sem a Városházának betiltania a tiltakozást. Az viszont már most a napnál világosabb: közösségi tudat, tartás, civil kurázsi tekintetében – mi, vásárhelyi magyarok! – igen megroggyantunk.

Share Button
Ennyien olvasták: 545

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.