Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Most POL

Szentgyörgyi László március 24, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Most éppen a POL, Dan Maşca újonc pártja áll a figyelem középpontjában. Bevallom, ha a legszimpatikusabb helyi román politikai alakulatot kellene megneveznem, egyértelműen az újonc Szabad Emberek Pártjára (POL) adnám a voksom.

Március 7-én ismertetett Tolerancia kiáltványukkal úttörő szerepre vállalkoztak, hiszen ők az elsők, akik nyíltan elismerik a két –magyar és román – helyi etnikai közösség egyenlőségét, sőt felvállalják a kétnyelvűséget. A frissen alakult, rendszeridegen párt vezetői szerint itt az ideje véget vetni a nemzetiségek közötti torzsalkodásnak. „Marosvásárhely két többség városa, a magyaroké és románoké, akik mellett romák, szászok, zsidók és más nemzetiségűek is élnek. Ez a mi legnagyobb kincsünk, ez tesz bennünket egyediekké az ország többi városához képest. Marosvásárhely a magyar és román emberek közös városa, és Erdélyt is a rá jellemző nemzetiségi sokszínűség teszi különlegessé” – írják kétnyelvű kiáltványukban.

Ismerjük el, az új párt emberei valóban úttörőként léptek fel. A román politikai és közéleti porondon mindenképp. Dehát ki akadályozta a többi pártot abban, hogy korábban maga is megtegye, amit most a POL? – kérdezhetné bárki. Csak úgy elgondolkodom: ha a jelenlegi polgármester még idejében felismeri, hogy egy ilyen gesztusból mennyit profitálhat, s megtanul valamennyire magyarul – ideje a négy mandátum alatt lett volna rá bőven –, akkor belátható időn belül senkinek még csak esélye sem lett volna a helyébe kerülni.

Mire viszi, viheti majd a POL? Egyelőre nem tudni. A vásárhelyi helyzet ismeretében az is előfordulhat, hogy magyarbarátságukkal több román támogatót veszítenek, mint amennyi magyart nyernek. Hasonlóra volt már példa, lásd Smaranda Enache korábbi bukásait.

Azzal indítottam, hogy a POL a számomra legszimpatikusabb helyi román politikai alakulat. Ami ugyan nem semmi, de ahhoz túl kevés, hogy magyar emberként esetleg rájuk adjam a voksom. Ahhoz bizonyítaniuk kellene, hogy mindazt, amit most a Tolerancia kiáltványban megfogalmaztak, komolyan is gondolják.

És még valami: a legnagyobb hiba, amit Dan Maşca elkövethet, hogy alakulatának – a szlovákiai Most-Híd mintájára – valamiféle vegyespárttá válását erőltesse.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 863

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.