Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Orbán és mi

Szentgyörgyi László május 14, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Komoly visszhangja támadt Tőkés László múlt heti, Magyar Nemzetbeli kijelentésének, amelyben Orbán Viktor nemzetpolitikáját bírálta. A Fidesz jelöltlistáján EP-mandátumhoz jutott egykori püspök Borbély Zsolt Attila Negyed évszázad erdélyi magyar politikatörténete: 1989–2014 című könyvének bemutatóján vett részt, és fejtette ki véleményét. Tőkés szerint a Trianon óta eltelt időszak felőrölte a magyarság erejét. „Olyanok vagyunk, mint egy horogra akadt nagy hal, amit kifogás előtt kifárasztanak” – jellemezte a Kárpát-medencei magyarság helyzetét. A jelenlegi kormány nemzetpolitikai lépéseit pedig követhetetlennek, átláthatatlannak nevezte. „Már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját” – állapította meg Tőkés, legalábbis az MN szerint.

Bizony, sok minden érthetetlennek tűnhet a Fidesz vagy a kormány határon túli magyarsággal kapcsolatos politikájából. Elsősorban az, amit Tőkés is nehezményez: hogy a Fidesz az általa – és tegyük hozzá: szerintünk joggal – „az erdélyi MSZP”-nek nevezett RMDSZ-t támogatja. Máris hallom a fanyalgókat, hogy az RMDSZ nem azonos az MSZP-vel. A legbefolyásosabb vezetőinek „értékválasztását” tekintve a hasonlóság igenis szembeszökő.  Gondoljunk csak arra, hogy inkább az MSZP-s politikusokkal, a balliberális kötődésű gazdasági-üzleti körökkel ápolnak jó kapcsolatokat, találják meg a közös hangot. Markó Béla például előszeretettel a Népszabadságban, és az Élet és Irodalomban jelenteti meg írásait, holott kötve hinnénk, hogy más szerkesztőségekben visszautasítanák.

Ennek ellenére a Fidesz-ben most úgy látják jónak, hogy az RMDSZ-t támogassák. Azzal együtt, hogy maguk is tudhatják, mennyit ér, mennyire őszinte az RMDSZ-politikusok Fidesz-barátsága. Elég, ha az ilyen-olyan „szövetségi” körökben gyakran elhangzó, Orbánnal és a Fidesszel szemben ellenséges kijelentésekre utalunk. A Budapesten regnáló polgári-konzervatív jobboldal vezető politikusai által tett, enyhén szólva érthetetlen gesztusok sorába illenek a KDNP elnökének, Semjén Zsoltnak az előző választások kampányában, valamint az áprilisi kongresszuson tett, egyértelműen az RMDSZ-t támogató kijelentései is.

A jelek szerint a Fidesz és az RMDSZ viszonyának jelenlegi alakulása felülírni látszik az „ellenségem barátai az ellenségeim” tételt. Hogyan, miként lehetséges ez? Mi az, ami a Fidesz és vezetői szemében megbocsátható bűnné szelídíti az RMDSZ-nek a balliberális oldal iránti vonzódást, sőt kötődést? Amit maga Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, egyik legbefolyásosabb politikusa alig három évvel ezelőtt még így jellemzett: „az RMDSZ vezetése nagyon régóta az MSZP-vel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek. (…) az RMDSZ-nek a román politikai elithez sikeresen integrálódott „főtisztjei” felelősek az erdélyi magyarság drámai fogyásáért, gazdasági és társadalmi elsúlytalanodásáért és politikai jogai­nak folyamatos kétségbe vonásáért, megnyirbálásáért, az autonómia célkitűzésének elsikkasztásáért.” Mindezt a Magyar Hírlapban 2012. július 9-én megjelent interjúban mondta az Országgyűlés elnöke.

Ha jól végiggondoljunk, a Fidesz hirtelen támadt RMDSZ-barátságának egyetlen oka lehet: amióta a határon kívül rekedt nemzetrész tagjai számára a törvény lehetővé teszi a választásokon való részvételt, azóta Orbánék igyekeznek jóban lenni a „szövetséggel”, pontosabban annak voksolóival. Miért? Nyilvánvalóan szavazat-maximalizálási szándékból. A Fidesz eme kétarcúsága azonban veszélyekkel járhat: a Jobbik malmára hajthatja a vizet, feléje terelheti a nemzeti érzelmű erdélyi magyar választók rokonszenvét. Merthogy a politikai diskurzust és a „barátságpolitikát” tekintve ők máig következetesek maradtak.

A végére hagytam, de nem utolsó szempont: ha az RMDSZ ellenzéke – elsősorban a Néppártra gondolok, mert a Magyar Polgári Párt gyakorlatilag nincs, ami belőle megmaradt, azt vezetői menthetetlenül az RMDSZ jármába kötötték – a soron következő választások valamelyikén mérhető eredményt ér el, akkor biztosan megváltozik majd a Fidesz viszonyulása is. Ahhoz viszont bizonyítani kellene. Mert azt eddig nem sikerült.

Share Button
Ennyien olvasták: 665

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.