Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Persze hogy megtorlás…

Szentgyörgyi László október 9, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiKeményen bírálta a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő intézkedései miatt a román kormányzatot az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának azóta leváltott vezetője a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság és az Országos Diszkriminációellenes Tanács által közösen szervezett bukaresti  kerekasztal-beszélgetésen.

„Bár Romániában létezik egy átfogó törvényi keret az anyanyelvhasználatra vonatkozóan, ennek közigazgatásbeli alkalmazása rendszeresen akadályokba ütközik. A nemzeti kisebbségek önkifejezéséhez, szimbólumhasználathoz való jogait korlátozzák, a vallási identitást megsértik. Ugyanakkor rasszista és idegengyűlöletre uszító politikai nyilatkozatok sorát hallhatjuk, amelyek hátráltatják azokat a törekvéseket, amelyek 25 éve a kisebbségi jogok megszerzésére irányulnak” – fogalmazott Laczikó Enikő államtitkár. Bírálta továbbá azokat a kormányzati szándékokat, amelyek különböző intézkedések és törvénytervezetek révén a többségi társadalommal együtt élő közösségek ellen irányulnak.

Kormánytagként – főleg itt, Romániában! – ilyeneket állítani, ismerjük be, nem mindennapi bátorságot, mondhatnám, vakmerőséget feltételez. Aki ilyent tesz, az maga ellen hívja ki a sorsot. S a bosszú, a megtorlás többnyire nem is marad el. Így történt ezúttal is: meg sem száradt a nyomdafesték a kerekasztal-beszélgetésről szóló tudósításokon, Victor Ponta (még) miniszterelnök máris leváltotta tisztségéből Laczikót. Na, vajon miért?

Sokak szerint – közéjük sorolható az RMDSZ ügyvezető elnöke is – leváltása összefüggésbe hozható azzal, hogy az RMDSZ megszavazta a kormány elleni múlt heti bizalmatlansági indítványt. Akár így is történhetett.  Bár a leváltáshoz, azaz a politikai megtorláshoz bőven elegendő lehetett annyi is, amit az államtitkár azon a bizonyos kerekasztal-beszélgetésen a nemzeti kisebbségekkel szembeni kormányzati bánásmódról mondott.

Ami pedig Kovács Péternek a kijelentését illeti, miszerint „sikerült elismertetni a mindenkori jobb- és baloldali kormánypártokkal is, hogy az a természetes, ha az itt élő legnagyobb őshonos nemzeti kisebbség képviselői javasolnak személyt a hivatal élére”, nos, az a legjobb esetben sem más, mint önámítás.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 490

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.