Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

Portik Vilmos választása

Szentgyörgyi László február 10, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét 

Úgy tűnik, azoknak volt igazuk, akik kételkedve fogadták a magyar-magyar összefogás Marosvásárhelyen megvalósulni látszó példáját. Az előválasztáson győztes polgármesterjelölt mögötti közös kiállásra vonatkozó egyezséget egyelőre senki nem mondta fel, de a korábbi elszántság elillanásának jelei már mutatkoztak. Az érintett felek, az RMDSZ és az EMNP – az MPP önálló politikai akaratként már nem említhető, hisz teljesen feloldódott a „szövetségben” – csak a legfőbb cél, a polgármesteri szék visszaszerzésében értenek egyet. Bár sokan gondolják úgy, és nem minden alap nélkül, hogy még abban sem, hogy újfent elvtelen háttéralkuk szerint alakulnak majd a fejlemények. Volt erre bőven példa már korábban is.

Az utóbbi napokban az RMDSZ főtitkára és a megyei szervezet elnöke által tett, egymásnak ellentmondó nyilatkozatai keltettek zavart. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök két hete még azt mondta: „A mi ajánlatunkra Marosvásárhelyen megvalósulhat az összefogás: Soós Zoltán, az összmagyar előválasztás győztese, az RMDSZ és a két magyar párt közös polgármesterjelöltje.” Ezzel szemben Brassai Zsombor megyei elnök néhány nappal később már arról beszélt, hogy a polgármesterjelölt nem a három párt közös jelöltjeként, nem is függetlenként, hanem az RMDSZ színeiben indul. Nehéz eldönteni, hogy szándékosság vagy hozzá nem értés generálta az össze-vissza beszédet, de tagadhatatlan, a határozatlanság komoly működési zavarokról árulkodik.

Mindez elkerülhető lett volna, ha annak idején, amikor az összefogásra, illetve az előválasztásra vonatkozó egyezséget megkötötték, tiszta lapokkal játszanak: merthogy írásos dokumentumot a mai napig nem láttunk a közös önkormányzati képviselői jelöltlista indítására vonatkozólag. Ez pedig nagy hiba, elsősorban azok mulasztása, akik néppárti részről az egyezséget összehozták, akik beérték a homályos szóbeli ígéretekkel anélkül, hogy a szükséges garanciákat mellérendelték volna. Annak elmaradása a legfájdalmasabban az EMNP-t érinti, a felelősség pedig elsősorban az egyezség kidolgozóját. Portik Vilmos, mert róla van szó, igen kényelmetlen helyzetbe került mára, mert el kell döntenie: az RMDSZ vagy a Néppárt képviselői jelöltlistáját választja.

Ha az RMDSZ mellett teszi le a garast, simán mandátumhoz juthat, ha a Néppártot választja, akkor megtarthatja a Vásárhelyi Forgatag főszervezői szerepkörét.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1057

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.