Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

Portikék a csata előtt tették le a fegyvert

Szentgyörgyi László április 14, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Lemond az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP) betöltött tisztségéről és önkormányzati képviselőjelöltként sem indul a júniusi választásokon –jelentette be vasárnap este Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei szervezetének alelnöke.

Lépését azzal indokolta, hogy elmaradt a magyar pártok, tágabb értelemben a helyi magyarság összefogása, legalábbis a júniusi választásokra. Mindezért Portik a pártok országos vezetőit hibáztatta. „Ezt politikai munkám kudarcának is tekintem, és ezért is döntöttem úgy, hogy ha szülővárosomban nem jön létre az összefogást hitelesen megjelenítő közös tanácsosjelölti lista, akkor az idei választásokon tanácsosjelöltként sem veszek részt” – fogalmazott egy közösségi oldalon tett bejegyzésében a politikus. „Ha egy párt tisztségviselője a választások során nem vállalja a megmérettetést, akkor annak erkölcsi alapja sincs a párton belül tisztséget betölteni. Ennek értelmében az Erdélyi Magyar Néppártban betöltött minden tisztségemről lemondok” – indokolta meg bejelentett lépését Portik. Mindezek után akár azt is mondhatnánk: egy elvhű politikus karakán lépésének vagyunk a szemtanúi.

Csakhogy az eset nyilvánvalóan jóval árnyaltabb, mint ahogyan első látásra tűnik. Tényekkel nem tudom alátámasztani, de számtalan feltételezés, mindkét oldalról kiszivárgott, kiszivárogtatott füles, ellenőrizhetetlen információ keringett sajtóberkekben arról, hogy gyanúsan jók a kapcsolatok az RMDSZ megyei elnöke, Brassai Zsombor és Portik Vilmos között. Sokan valamiféle háttéralkura gyanakodtak. Aminek bizonyos jelei itt-ott akár felfedezhetőek is voltak. Azt rebesgették, hogy a kettejük közötti egyezség szerint eljárva Portik évekig szándékosan altatta a pártépítést, cserébe viszont Brassai biztosította volna őt arról, hogy neve ott lesz az RMDSZ égisze alatt majd megvalósulandó összefogás jelöltlistáján. A terv akkor hiúsult meg, amikor a Néppárt döntés elé állította Portikot: az RMDSZ vagy a Néppárt jelöltlistáját választja?

Portik Vilmos erre letette a fegyvert. Még mielőtt a választási csata elkezdődhetett volna. Hogy eme lépésével kinek használt, az egyértelmű. A Néppártnak nem, az biztos. Egyébként hétfőn szintén egy közösségi oldalon jelentette be Jakab István, az EMNP helyi szervezetének elnöke is lemondását.

A történtek fényében nem sok jót jósolhatunk a Néppártnak a helyhatósági választásokra.

Share Button
Ennyien olvasták: 818

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.