Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Protokollum

Szentgyörgyi László január 12, 2017 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Úgy tűnik, a lényeg nem változott: az RMDSZ jelenlegi vezetői, akárcsak elődeik, továbbra is azt hiszik, csak kormányon vagy kormányközelben van értelme a politizálásnak. Egy vidéki polgármester szemszögéből tekintve, aki megtapasztalhatta már, hogy központi forrásokhoz csak úgy juthat, ha van, aki a hatalom részeként közbenjár ezért, még érthető is lenne. Dehát a legfőbb közösségi célokhoz mérve –autonómia, önálló magyar tannyelvű állami egyetem, államosított közösségi javak visszaszolgáltatása, autópálya, anyanyelv-használati jogok stb. – mindez csekélységnek számít, azok aprópénzre váltásának.

Hogy ezen a téren semmi sem változott, jelezte az is, hogy az RMDSZ elnöke már a választások éjszakáján kijelentette: hajlandóak lennének kormányra lépni. Ezúttal azonban nem az RMDSZ volt a mérleg nyelve, nélküle is megvolt a kormánytöbbség. Tekintve a gyulafehérvári nagygyűlés közelgő századik évfordulóját, még akár szerencsésnek is nevezhető, hogy így alakult. Csak áldhatják a sorsukat azok, akik vélhetően komoly kellemetlenségektől menekültek meg. Képzeljük csak el azt a tudathasadásos állapotot, amint a román kormánygépezet, ha csak jelentéktelen csavarjaiként is, de éppen Magyarország feldarabolását ünnepelik…

Maradt a kormány külső, parlamenti támogatása, amire együttműködési szerződést írtak alá.  A 170 oldalas kormányprogram ugyan csak két oldalnyi figyelmet fordít a nemzeti kisebbségek problémáira, de az RMDSZ úgy értékelte, ilyen feltételek mellett is érdemes a protokollumot aláírnia. Kelemen Hunor szerint a kormányprogramban számos olyan általános jellegű célkitűzés szerepel, amit az RMDSZ is bátran felvállal, a magyar kisebbséget érintő kezdeményezésekről pedig – nyelvi jogok, oktatás, regionalizáció – az egyezség szerint kötelező módon egyeztetnek majd. Eddig minden „natyon szép, minden natyon jó”, mindennel meg lehetünk elégedve.

Ha viszont nem az elvárásaink szerint alakulnak majd a dolgok, akkor mi van? Merthogy a protokollum egyetlen konkrétumot – mondjuk megoldandó problémát, határidőt stb. – nem tartalmaz. Elégedjünk meg annyival, hogy Kelemen Hunor szerint akkor sincs gond, mert az egyezség bármikor felmondható? Akkor meg minek kellett aláírni? – kérdezhetné bárki. Tán csak nem az új hatalom által sürgetett amnesztiatörvénynek – számos RMDSZ-es politikus is haszonélvezője lehet – a parlamenten való könnyebb áthajszolása végett?

Share Button
Ennyien olvasták: 41663

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.