Központ
2018. szeptember 24. hétfő, Gellért, Mercédesz

Sem okosabbak, sem szebbek…

Szentgyörgyi László december 29, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

Lassan eljött az év végi mérlegkészítések ideje. Egyéni és közösségi szinten egyaránt. A sajátját ki-ki elkészítheti maga, a közösségi mérlegkészítés már bonyolultabb művelet, ahhoz számos objektív és szubjektív körülmény figyelembevétele szükséges. Zavaros korunkban pedig ki az, aki könnyen különbséget tudna tenni a kettő között? Könnyedén túltehetném magam az egészen, ha kijelenteném: idén sem lettünk szebbek, okosabbak, sőt, gazdagabbak sem, mint voltunk tavaly…

A 2015-ös esztendő világviszonylatban legjelentősebb „eseménye” az európai migránsválság, a még mindig ki tudja honnan, kik által vezényelt népvándoroltatás, Európa iszlamizációja. Maradjunk a tényeknél: az öreg kontinensre bezúdult, bezúdított migránsok száma idén már meghaladta az egymilliót. Az Európai Unió, az öreg kontinens államainak vezetői pedig képtelenek megoldást találni a helyzetre, sőt, a jelek szerint nem is igen akarnak. Úgy tűnik, meghajoltak a nemzetállamok felszámolását célzó, a globális tőke zsoldjában álló, valamiféle európai egyesült államok létrehozását erőltető felsőbb akarat előtt.

A párizsi terrorista merényletsorozat a nyugati országok kiszolgáltatottságát bizonyította, különösképpen azt, hogy titkosszolgálataik egyaránt felkészületlenek, alkalmatlanok az ilyen támadások elhárítására. Hogy a helyzet javítható-e, s ha igen, mikorra, az igencsak bizonytalan. Egyvalami biztos: a párizsihoz hasonló merényletekre a jövőben sajnos számítani kell, s jobb, ha előre felkészülünk rá.

Egyelőre azonban Európa még igen távol áll attól, hogy a súlyos problémára a megtalálja a megfelelő, az adekvát választ. Ez idő szerint egyértelműen a migrációt támogatják politikai vezetőik, mert mi másnak nevezhető az a legutóbbi németországi intézkedés, amely betiltotta a Facebook közösségi oldalon a migránsokkal kapcsolatos negatív kommenteket. Igen, hatalmilag szélsőségesnek nyilváníttatik az, akinek más a véleménye, mint a kormánynak, és „uszítja” a közvéleményt. Nem más ez, mint véleménydiktatúra. És ennek jeleit egyre többször, egyre több helyütt tapasztalni.

Tájainkon a múló esztendő két legjelentősebb eseménye a korrupcióellenes harc és a kézdivásárhelyi feltételezett terrorista szándék elhárítása volt. Sokak egybehangzó véleménye szerint a román politikai osztály – beleértve a romániai magyart is – mára igencsak megérett a lecserélésre. S mivel ez demokratikus eszközökkel nem kényszeríthető ki, a korrupcióellenes ügynökség, a sokak által rettegett DNA végzi el a „piszkos munkát”.

A román nyelvű sajtóban sokszor beszámoltak már arról, hogy miként is működik a „rendszer”: a hírszerző szolgálat, a SRI szállítja a bizonyítékokat, amelyek alapján a DNA beindítja – vagy nem – az eljárást. Hogy éppen ki, kik ellen gyűjtögetik a terhelő bizonyítékokat, azt a SRI, pontosabban annak irányítói döntik el. Meg is vádolták emiatt a szolgálatokat, hogy politikai rendőrségként működik. Részünkről csak annyit: ezt sem cáfolni, sem alátámasztani nem tudjuk.

A kézdivásárhelyi terrorvádra visszatérve, az feltételezhetően a SRI-t ért korábbi vád – mármint, hogy a politikai rendőrség szerepét látja el – alóli kimosakodást szolgálta, no meg azt, hogy nagyobb összegeket szakíthassanak a jövő évi költségvetésből. A jelek szerint ez sikerült. Az erdélyi magyar autonómiatörekvések jövőbeni titkosszolgálati kezelésére vonatkozólag pedig nem sok jóra számíthatunk.

A szándék jól kitapintható: minden ilyen irányú lépést – nyilván a terrorfenyegetettségre hivatkozva – eltiporni. Az, hogy a SRI illetékesének a rajtaütés másnapján elhangzott tájékoztatása szerint Románia nemzeti ünnepén, Kézdivásárhelyen egy pillanatra sem voltak veszélyben a román állampolgárok, látszólag senkit sem érdekel.

Azt kell hinnünk, az esetet elkedvetlenítő, elrettentő példának szánták. Továbbá arra is alkalmasnak mutatkozott, hogy általa jelezzék: kinek és mit szabad. Legalábbis a szolgálatok szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 642

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.