Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Szájtapasz

Szentgyörgyi László február 18, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

A kialakult gyakorlat szerint a mezei sajtómunkásnak illik, sőt kötelező tekintettel lennie a laptulajdonos, illetve a kiadó mögött álló gazdasági-politikai körök érdekeire. Ez az iránta támasztott elsődleges elvárás. Fontosságát tekintve megelőzi a szakmai követelményeknek való megfelelés parancsát. Magyarán: aki fizet, az rendeli a nótát. Felkészült, tájékozott, leleményes és jól helyezkedő újságíró számára nem lehetetlen feladat a tiltótáblák meg- és kikerülése, ami által lehetővé válik a sokszor kellemetlen igazságok kimondása is. Dehát nem mindenki számára adatott meg ez a lehetőség.

 

Ezt az irigylésre méltónak aligha mondható helyzetet tovább súlyosbítaná a legújabb törvénytervezet, amelyet a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök kezdeményezett, s ami lényegét tekintve nem más, mint a média kellemetlenkedő képviselőinek szánt szájtapasz. Hivatalosan a méltósághoz való jogról szól, valójában azonban büntethetővé tenné azokat, akik bírálják a politikusokat. Sőt, a jogszabály a Facebookon közzétett üzenetekre is vonatkozna.

Számomra érthetetlen, miféle méltóságról beszélnek azok, akik azt gondolják, a hivatalhoz észt is ád az Isten, akik azt hiszik, velük kezdődött a világ, s velük is végződik, akik meg vannak győződve, hogy mennél több a pénzük, annál több a „sütnivalójuk”, holott rajtuk kívül mindenki tudja: ez nem így van.

Mindenestre, ha törvény lesz a tervezetből, a jogsértőket akár 100 ezer lejes pénzbírsággal is sújthatnák. Na, de hol végződik a jogos bírálat, s kezdődik a jogsértő rágalom, a hitelrontás? Továbbá ki és milyen mérce alapján dönti el: ki mikor lépte át a határokat? A jogban jártas szakemberek szerint a kérdésekre konkrét választ a jogszabály nem tartalmaz. Ezek szerint könnyen megtörténhet, hogy önkényesen, kettős mércét alkalmazva döntik majd el, kit büntetnek, kit nem. Ha végül megszavazzák a törvényt.

Mert, mint mindenhez a jelen Romániájában, ehhez is az USA rábólintása szükséges. Hiába na, a román politika egén egy ideje nem keleten, azaz nem Moszkvában, hanem nyugaton, azaz Washingtonban kel fel a nap. Némi reményre jogosít fel, hogy az amerikai nagykövet maga is bírálta a törvénytervezetet. Hans Klemm ezzel kapcsolatosan kijelentette: a szabad véleménynyilvánítás joga az alapvető jogok közül való, amelyet semmilyen formában nem szabad korlátozni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 958

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.