Központ
2018. szeptember 26. szerda, Jusztina

Újra az előválasztásról, avagy cui prodest?

Szentgyörgyi László április 17, 2015 Mondom a magunkét

Mondom a magunkét

lacijo

Ahogyan közeledik a vásárhelyi előválasztás tervezett időpontja, úgy szaporodnak az annak időszerűségét, komolyságát, célszerűségét két­ség­­bevonó érvek. Ismételten leírom: magam is azon kevesek közé tartozom, akik évek óta hajtogatják, hogy a körültekintően, az utólagos szemrehányásokat, vádaskodásokat kizáró módon megszervezett előválasztásnak nincs elfogadható alternatívája. Csakhát az a benyomásom, hogy az RMDSZ kizárólag azért jött elő az előválasztás gondolatával, hogy ne mások tegyék. Továbbá: amikor a soron következő választási vereség után eljön a felelősség áthárításának ideje, legyen, akikre mutogatniuk. Csak ezzel magyarázható, hogy a történetet a felületesség, az elhamarkodottság, végeredményben a komolytalanság hangulata lengi körül.

Az egészet tetézte, hogy Soós Zoltánról, az addig egyetlen személyről, aki bejelentette indulási szándékát az előválasztáson, kiderült, hogy a nálunkfelé elsősorban az ATV-ből ismert Hit Gyülekezete nevű „pünkösdi-karizmatikus” neoprotestáns egyház tagja. Nem mintha titkolta volna, de a vásárhelyiek zöme most szerzett tudomást róla. Mindezt azután szellőztette meg a sajtó, hogy az elmúlt héten az RMDSZ és a magyar pártok képviselői az előválasztás támogatására kérték a történelmi magyar egyházak lelkészeit. A hír megütközést keltett, sőt heves ellenkezést váltott ki a vásárhelyi lakosság bizonyos köreiben, beleértve az aktív egyháztagok jelentős részét. Ezek után, úgy tűnik, most már elképzelhetetlen a Soós Zoltán mögötti esetleges egységes kiállás a választópolgárok részéről.

A történet könnyen megelőzhető lett volna, ha a jelölt személyének kiválasztása – még ha csak az előválasztásra is! – körültekintőbb módon történik. Én még az ideális polgármesterjelölt robotképének előzetes megrajzolását is elképzelhetőnek, sőt ajánlatosnak tartottam volna. Elismerem: Soós Zoltán magánemberként szimpatikus figurának tűnik, szakmai teljesítménye elismerésre méltó, hogy mely vallás követőjének szegődött, az pedig kizárólag rá tartozik. Az viszont joggal elvárható lett volna, hogy ekként felmérje, milyen fogadtatásban részesülhet, ha közszereplésre, egy közösség képviseletére vállalkozik. Ezek szerint Soós Zoltán a vásárhelyi valóság, a helyi választópolgárok ismeretéből, helyzetértékelésből elégtelenre vizsgázott. Amiként az ő jelöltségét támogató politikai szereplők is.

Sokatmondó – legalábbis keddig, amikor maga az EMNP is megnevezte, kit indít az előválasztáson – az úgynevezett zsebpártok által vállalt statisztaszerep is az egész történetben. Jó, az MPP már nem számít önálló alakulatnak – aki nem ért egyet: még városi szervezetük sincs, így hát elnökük sem lehetett, aki kézjegyével ellássa az előválasztásra vonatkozó szándéknyilatkozatot –, ebből következően nem várhatjuk, hogy esetleg saját jelöltet indítson. A Néppárttól viszont joggal elvárható, hogy a párt szellemiségét megjeleníteni képes személyt vessen küzdelembe legalább az előválasztáson. Ezzel szemben mivel hozakodik elő Portik Vilmos, a párt megyei elnöke? Hát hogy a Vásárhelyi Forgatag szervezésében milyen kiválóan és hasznosan együttműködtek, mármint ők ketten: Portik és Soós. Csak azt nem mondta ki, hogy a Néppárt is saját jelöltjének tekinti az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati képviselőjét…

A történet kapcsán az is bárkinek eszébe juthat, hogy szándékosságot, esetleg színfalak mögötti újabb elvtelen alkukat feltételezzen a „gyanútlan” Soós és az előválasztási komédia társszereplőinek lépre csalásában. Az utóbbi másfél évtized eseményeinek, hasonló eseteinek ismeretében ez egyáltalán nem tűnik valószerűtlennek.

Talán nem haszontalan, ha ez esetben is elsősorban azt kutatjuk, hogy ki(k) húzhat(nak) hasznot – cui prodest? – az esetből. Hogy nem a vásárhelyi magyarság, az egészen biztos.

Ui. Keddi a hír, miszerint az EMNP Portik Vilmost, a párt megyei elnökét indítja az előválasztáson. Ezek szerint most már nem egyetlen jelölt közül lehet majd választani. Arra azonban igen kíváncsi lennék, hogyan reagálna az RMDSZ, ha valami csoda folytán a néppárti jelölt lenne a győztes…

Share Button
Ennyien olvasták: 468

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.