Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Valahol valakinek el kell kezdenie…

Szentgyörgyi László március 13, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Lakossági fórumon vitatták meg az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének belső dolgait az elmúlt héten. A Kultúrpalota kistermében összegyűltek, a városi szervezet vezetői, maradék tagjai, egyházak és civil szervezetek képviselői mellett, ott volt maga Kelemen Hunor országos elnök is.
Azt megelőzően a Területi Képviselők Tanácsa ülésezett, ahol határozat született arról, hogy a jövőre esedékes helyhatósági választásokra Marosvásárhelyen és a megye minden olyan településén, ahol nincs RMDSZ-es polgármester, jelöltet állítanak, sőt a kiválasztás módjaként az állóurnás előválasztás mellett döntöttek.

A történethez tartozik, hogy a TKT-t megelőzően különböző közösségi oldalakon hónapokig folyt a hangos csörte, váltakozó színvonalú vita Peti András, a vásárhelyi szervezet elnöke és Vass Levente, a gyakorlatilag minden pozícióból kiszorult úgynevezett belső ellenzék vezetője között.
Aztán a TKT előtti nap estéjén, a rádió nyilvánossága előtt a két főszereplő váratlanul meg- és kiegyezett egymással. Hogy ebben a megegyezésben mennyi és milyen szerepe volt az érintettek józan belátásának, az azonos helyzetértékelésnek, esetleg a szövetségi elnök felől érkező nyomásgyakorlásnak, azt csak találgatni tudjuk.

Az még nem világos, hogy a vásárhelyi „kiegyezés” a jól ismert, szappanopera-sorozatba illő fordulatoktól sem mentes áldatlan állapot felszámolását, a belső konfliktus végét jelenti-e, vagy csupán egy színesnek színes, de az előbbiekhez hasonlóan színvonaltalan újabb „évad” kezdetét.

Az előválasztás megszervezésének szándéka mindenesetre üdvözlendő. Szerintünk nemcsak a polgármesterjelölt kiválasztásának, hanem a képviselői jelöltlisták összeállításának is ez a leghelyesebb, mindenféle utólagos szemrehányást, kákán csomót keresést, kölcsönös ujjal mutogatást, vádaskodást kizáró módja.

És figyelem: az RMDSZ-en belül tartott legdemokratikusabb jelöltállítás sem ér fel a teljes erdélyi magyarság részvételével, azok minden politikai és civil szervezetének bevonásával tartott előválasztással. Az ily módon, a választópolgárok előzetes megkérdezése, szavazatban kifejezett óhajának figyelembevétele mellett összeállított jelöltlistákra nyugodt lélekkel – és tegyük hozzá: jó eséllyel – lehet kérni a választópolgárok szavazatát.

Az RMDSZ pedig – 85 százalékos támogatottságának biztonságából – akár bizalomgerjesztő gesztusokat, sőt nagyvonalú engedményeket is tehetne a gyengébbek megnyerése érdekében. Már csak a közösnek hitt és hirdetett cél előtt tornyosuló akadályokat elhárítandó is.

Valahol valakinek el kell kezdenie…

Share Button
Ennyien olvasták: 941

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.