Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Valahol valakinek el kell kezdenie…

Szentgyörgyi László március 13, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Lakossági fórumon vitatták meg az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének belső dolgait az elmúlt héten. A Kultúrpalota kistermében összegyűltek, a városi szervezet vezetői, maradék tagjai, egyházak és civil szervezetek képviselői mellett, ott volt maga Kelemen Hunor országos elnök is.
Azt megelőzően a Területi Képviselők Tanácsa ülésezett, ahol határozat született arról, hogy a jövőre esedékes helyhatósági választásokra Marosvásárhelyen és a megye minden olyan településén, ahol nincs RMDSZ-es polgármester, jelöltet állítanak, sőt a kiválasztás módjaként az állóurnás előválasztás mellett döntöttek.

A történethez tartozik, hogy a TKT-t megelőzően különböző közösségi oldalakon hónapokig folyt a hangos csörte, váltakozó színvonalú vita Peti András, a vásárhelyi szervezet elnöke és Vass Levente, a gyakorlatilag minden pozícióból kiszorult úgynevezett belső ellenzék vezetője között.
Aztán a TKT előtti nap estéjén, a rádió nyilvánossága előtt a két főszereplő váratlanul meg- és kiegyezett egymással. Hogy ebben a megegyezésben mennyi és milyen szerepe volt az érintettek józan belátásának, az azonos helyzetértékelésnek, esetleg a szövetségi elnök felől érkező nyomásgyakorlásnak, azt csak találgatni tudjuk.

Az még nem világos, hogy a vásárhelyi „kiegyezés” a jól ismert, szappanopera-sorozatba illő fordulatoktól sem mentes áldatlan állapot felszámolását, a belső konfliktus végét jelenti-e, vagy csupán egy színesnek színes, de az előbbiekhez hasonlóan színvonaltalan újabb „évad” kezdetét.

Az előválasztás megszervezésének szándéka mindenesetre üdvözlendő. Szerintünk nemcsak a polgármesterjelölt kiválasztásának, hanem a képviselői jelöltlisták összeállításának is ez a leghelyesebb, mindenféle utólagos szemrehányást, kákán csomót keresést, kölcsönös ujjal mutogatást, vádaskodást kizáró módja.

És figyelem: az RMDSZ-en belül tartott legdemokratikusabb jelöltállítás sem ér fel a teljes erdélyi magyarság részvételével, azok minden politikai és civil szervezetének bevonásával tartott előválasztással. Az ily módon, a választópolgárok előzetes megkérdezése, szavazatban kifejezett óhajának figyelembevétele mellett összeállított jelöltlistákra nyugodt lélekkel – és tegyük hozzá: jó eséllyel – lehet kérni a választópolgárok szavazatát.

Az RMDSZ pedig – 85 százalékos támogatottságának biztonságából – akár bizalomgerjesztő gesztusokat, sőt nagyvonalú engedményeket is tehetne a gyengébbek megnyerése érdekében. Már csak a közösnek hitt és hirdetett cél előtt tornyosuló akadályokat elhárítandó is.

Valahol valakinek el kell kezdenie…

Share Button
Ennyien olvasták: 442

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.