Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Választási kiskáté

Szentgyörgyi László május 6, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Nem látom, mennyire nevetséges, kicsinyes a választások körüli cirkusz, huzakodás? – szegzi nekem a kérdést ismerősöm, s legyintve biztat: hagyjam a fenébe az egészet!  Nem tehetem, mert itt élek, és nem mindegy, hogyan, milyen körülmények között…

Inkább elmondom, véleményem szerint mit nem kellene szem elől tévesztenie annak, aki érdekeim képviseletére vállalkozik. Leghamarabb tudatosítania kellene – magában és választóiban egyaránt! –, hogy először: ember, másodszor: magyar ember, harmadszor: valamilyen politikai nézeteket valló magyar ember. Mert szerintem minden ezekből a minőségekből deriválódik. A sorrend pedig igen fontos, nem felcserélhető.

Aki ezt megteszi, annál valami hibádzik az identitástudat: a politikai közösséghez tartozás, a magyar nemzeti közösséghez tartozás, az emberi közösséghez tartozás tudata, és főleg az önismeret körül.

Lehet, egyesek számára túlzottan száraz, az általánosságok szintjén mozog a fenti gondolatmenet, de szerintem nem megkerülhető a benne felvetettek tisztázása. Ahogyan Tamási rátapintott: „aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan”. Mert mindennek ez az alapja. Enélkül senki ne vállalkozzon – főleg a nevemben ne! – közösségi érdekképviseletre. A zavaros beszédű ember gondolkodása is zavaros, ebből következően a cselekedetei is.

És végül: mit hallottam egy, a helyi politikai életet jól ismerő, választási ügyekben otthonosan mozgó román szakembertől? Beismerem, felvetődött bennem a gyanú: mi van, ha nem teljesen őszinte, ha manipulálási szándékból osztja meg velem „információit”? Aztán arra gondoltam, mégiscsak meghallgatom, különösen, hogy egyetlen pártnak sem tagja, aktívan sosem politizált, a napi politika csak szakmai szempontból érdekli. A következőket mondta: 1. igen jelentős azon magyar szavazópolgárok száma, akik 2000-től kezdődően román polgármesterjelöltre voksoltak – amiről ugye az RMDSZ-ben is tudnak, 2. ismer olyan, belső használatra rendelt, tehát megbízható felmérést, ami szerint idén először fordul majd elő, hogy jelentős számban román pártra voksolnak magyar szavazók.

Nem állítom, hogy a helyi magyar viszonyok megítélésében az említett véleménymondó lenne a legilletékesebb – ki az manapság? –, de nem ártana figyelni rá… És június 5-e után, amikor egyesek majd a felelősöket keresgélik, emlékezni mindarra, amit mondott.  

Share Button
Ennyien olvasták: 846

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.