PÁLYÁZATI ÍRÁSOK

Itthon vagy külföldön? Avagy a szegény legény és a fele királyság

Már gyermekkorunk óta mindannyian jól ismerjük a szegény legény történetét, aki elindul szerencsét próbálni a nagyvilágba, végül övé lesz a fele királyság. Na de hogy is van ez a valóságban, hisz napjainkban is egyre több fiatal dönt amellett, hogy külföldre megy egy jobb élet reményében.

Egy ilyen döntést nem könnyű meghozni és felmerül a kérdés: „Miért maradjak itthon? / Miért menjek el?” Amikor ezt a cikket írtam sok barátomnak és ismerősömnek tettem fel ezt a két kérdést és rájöttem, hogy nem létezik egységes és örökérvényű válasz, hisz ahány ember, megannyi álláspont, vélemény és érv szól mindkét alternatíva mellett és ellen. Annak ellenére, hogy mindenki más-más értékrenddel, célokkal és vágyakkal bír, van néhány olyan érv mely többségünk számára egyértelműen az itthonmaradás mellett szól. Ezen értékek közül is a legfontosabb a család, a család közelségének és szeretetének ereje mely nemcsak megteremti az itthonlét megnyugtató biztonságát és kényelmét, de megóv és átsegít a nehézségeken is. A barátok támogatása és az otthon melege, a helyé ahol felnőttünk és ahová legszebb emlékeink kötnek még inkább az itthon maradás felé húzzák a mérleg nyelvét.

És mi szól az elköltözés, külföldre telepedés mellett? Ennél a kérdésnél talán még szélesebb a válaszok palettája: kit a kíváncsiság, a kihívások, van, akit az anyagi biztonság megteremtésének reménye, van, akit az itthon megélt kilátástalanságból való menekülés, vagy éppen a szerelem sarkall arra, hogy elhagyja hazáját.

Közhelyes gondolat, hogy minden ember különböző, mint ahogyan az is, hogy a boldogságra nincs recept. Mindenkinek önállóan kell eldöntenie, hogy „szegény legényként” miként próbál szerencsét a nagyvilágban, hisz az itthon maradás nem feltétlenül jelenti a könnyebbik utat. Egy valami azonban talán mindenkire igaz. Mindenki számára megadatik a lehetőség, hogy megírja a saját meséjét, melynek végén nemcsak a fele királyság, hanem a királylány keze is az övé lehet, akár az óperencián innen, akár azon túl.

Pakucs Annamária

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.