Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

A pálinka – akár az isteneink – erős, tömény és mindenható

Központ szeptember 22, 2011 Riport

A pálinka – akár az isteneink –
erős, tömény és mindenhatópalinka_1

 Talán már nincs olyan falunap, hagyományos termékeket bemutató vásár, ahol nem ismerősként köszönthetik Csípán Csabát. Formás hordóinak csapjai soha nem vesztegelnek szárazon, gyakran sorok kígyóznak standja előtt, s a szakavatott ízlelők mosollyal ráduplázott bólintása jelenti az igazi cégért az alig 31 éves nyárádszentsimoni vállalkozó számára.

 

– Rigmányi születésű vagyok, de Nyárádszentsimonra költöztem, s kezdtem vállalkozásba. 2002-ben végeztem a kertészmérnöki főiskolát a Budapesti Szent István Egyetemen, tulajdonképpen innen is az ötlet a pálinkafőzde megnyitására, ahol értékesítsem a Nyárád és Küküllők közötti vidéken termő kitűnő gyümölcsben rejlő lehetőségeket – mondja Csípán Csaba. A bürokráciával való harc távolról sem bizonyult egyszerűnek: bár a pálinkafőzdét még 2003-ban felépítette, üzembe csak egy év múlva helyezhette. S mikor már minden sínen volt, újabb papírtologatás kezdődött: 2009-ben elejét vette a Csípán-pálinka bejegyeztetésének folyamata. Amelynek során mindent újra kellett engedélyeztetni, majd az iratcsomót Bukarestbe juttatni.

p2

A pálinkák többféle elemzésen mentek át: nemcsak a termelés helyszínét és a csomagolás folyamatát vizsgálták meg alaposan az ellenőrök, hanem a gyümölcslé is laboratóriumokba került. Réztartalmát, fokát, ízvilágát alaposan elemezték, amíg a vámügyőrség 2010 nyarán engedélyt adott az 50 fokos pálinka bejegyzésére, csomagolására és hivatalos forgalmazására.

Kilenc ősi pálinka

Csípán Csaba olyan pálinkát akart főzni, amilyent ősei is 200 évvel ezelőtt, azaz előmelegítővel ellátott, fatüzelésű kazánban, rézedényekben párolt gyümölcsnedűt – persze, belelopva egy kis modern technológiát. Családi vállalkozásukban szülei, felesége is kiveszik részüket, a pálinkafőzés egész napos megfeszített munkát jelent. „Több száz hektáros gyümölcsös van Vadasd határában, onnan szerződéses alapon szerezzük be az alapanyagot. A termelőkkel tavasszal kiegyezünk, a pálinkához kizárólag minőségi, kézzel szedett étkezési gyümölcsöt használunk. Szüretelni a legjobb cukortartalomra megért gyümölcsöt ajánlatos, így érleléskor cukrot sem kell hozzáadni. Maros megye üzleteiben vásárolható meg a zárjeggyel ellátott kilencféle kisüsti gyümölcspálinka – alma, körte, szilva, barack, vackor (legkeresettebb különlegesség a vadkörte-pálinka), áfonya, cseresznye. Mindössze az ágyaspálinka kívánja a kevéske cukrot, az áfonyaágyra szórnak vajmi keveset, hogy szívja ki a vizet, s kerül rá a szesz. De „asszonypálinka” készül meggyre töltve is. „Gyümölcspálinkánkban az irányított erjesztésnek és a kíméletes lepárlásnak köszönhetően sikerült palackba zárni a Nyárád és Küküllő mentén termelt gyümölcsök felejthetetlen harmóniáját” – olvasható a vállalkozás bővítése részeként létrejött honlapjukon.

„Szorít az állam”

panaszolja a fiatal vállalkozó a fullasztó állami terhekre utalva. A pálinka bevizsgáltatási és csomagolási költségeire az állami illetéket is rá kell számolni, így mire piacra kerül, szinte 30 lej egy feles palack ára, míg ezért a pénzért feketén bárhol egy egész literrel lehet vásárolni. De az illetékek nem csak a főzdét, hanem a gazdákat is sújtják, s ez ellehetetleníti a pálinkafőzést és a gyümölcs ilyen irányú értékesítését. Egy dologban azonban nem kételkedik: aki egyszer megkóstolta főztjét, az másodszorra is megvásárolja a palackot, s ajánlja ismerőseinek, barátainak. S így, lépésről lépésre haladva az 50 fokos Csípán-pálinka minőségben felveszi a versenyt a drága külföldi italokkal.

Share Button
Ennyien olvasták: 1183

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.