Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Két napra a kutyabarátok Mekkája

Központ szeptember 15, 2011 Riport

Két napra a kutyabarátok Mekkájak1

 

Rövid szőrű, hosszú szőrű, farkat csóváló vagy vicsorgó, fekete, barna, icipici, hatalmas, lógó fülű, vágott farkú, kerek szemű, tömpe orrú, hangosan csaholó, vagy alig hallhatóan ugató, gazdájához dörgölőző és árgus szemekkel a tömeget vizslató ebekkel találkozhattunk a marosvásárhelyi várban. A szeptember 10–11. között megrendezett Dracula Golden Trophy kutyakiállítás és -verseny idén negyvenedik alkalommal vonultatta fel a négylábúakat.

 

 


És negyven év nem csak számokban jelent sokat, hanem eredményekben is, mert valóban kinőtte magát a marosvásárhelyi kutyakiállítás. A világ legjobb szakembereit várták, a vendégek Portugáliából, Németországból, Magyarországról, Skandináviából, az USA-ból, Japánból és Romániából érkeztek. „Megtisztelt az ebtenyésztők nemzetközi egyesületének alelnöke, dr. Jakkel Tamás is, valamint a szakterületen piacvezető angliai cég standot állított fel a várban. Ez mind jelzésértékű” – fogalmazott a szervező Maros Megyei Ebtenyésztők Egyesületének elnöke, Lokodi Csaba Zsolt.

Kutyakellékek és -portré

A versenyszámok elkezdése előtt a vár területén sétálgatva rengeteg sátrat láthattunk, kimerítve az összes kutya-témát, ami egy laikusnak eszébe jutna: kutyusketrecek, különböző kutyaeledelek, a kedvencünk nyakörvére szerelhető elektronikus „figyelő”, amely segítségével pontosan tudhatjuk, hogy a négylábúnk merre bóklászik, elkerülve ezzel az „elszökött a kutyám” formula kétségbeesett kimondását. Természetesen több sátor is volt, amely kutyakellékeket árusított: nyakörvet, kutyaláncot, játékokat a házi kedvenceknek, és még sok-sok olyan dolgot, amit fel sem ismertem első ránézésre. Volt kutyás könyveket és sajtótermékeket bemutató sarok is, de a kedvencem mégis az a lengyel bácsi sátra volt, ahol legalább ötszázféle kutyafajtáról készült grafitrajzok voltak kiállítva. A rajzokat a felesége készíti, fényképszerű pontossággal, sőt elérhetőséget is kaphattunk, ahova ha elküldjük a kutyusunk fotóját, akkor adott pénzösszeg ellenében, a művésznő lerajzolja az állatot, és visszaküldi nekünk az élethű portrét.

… és fesztiválhangulat

A kutyák szaglóérzékeinek és pavlovi reflexeiknek nagy bánatára, ám a bámészkodók örömére a szokásos fesztiválhangulatot árasztó miccs-flekken-sültkolbász-sültcsirke és még
ki tudja hányféle finomsággal megpakolt grillezők is a várba csábították az odalátogatókat. A versenyszámok közötti szünetekben lehetett műanyag pohárból sörözni az árnyékos sátrakban, sőt, röviditalok közül is válogathattunk, hogyha bátorságunk volt a Jagermeister sátorhoz menni, ahol valamilyen okból kifolyólag sok vadászkutya ólálkodott.

Közel ezer eb

Lokodi azt is elmondta, hogy a 350 elismert kutyafajta közül, az idei kutyakiállításon 200 faj képviseletében 900 kutya volt jelen, a világ több mint 20 országából: Ukrajnából, Oroszországból, Izraelből, de Skandináviából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból is érkeztek négylábú házi kedvencek.
Többféle versenyszámot nézhettek végig az érdeklődők, de az egyik leglátványosabb a gyerekgazdik kutyájának a megmérettetése volt. Enyhén szólva szürreális képet nyújtott, amikor a 12 éves, „40 kilós metróstól” méretű kislánynak egy pisszenésre szót fogad a nála kétszer nagyobb dán dog. A másik érdekesség a páros verseny volt, ahol a gazdák két ugyanolyan fajta kutyával léptek a porondra. Volt Border Collie, Fila Brasiliero, valamint kicicomázott és fésült Shih Tzu-páros (tudják, az a hosszú szőrű kutya, amilyenben a gyerekrajzfilmek kan kutyái szíveket eregetnek), de a Best In Show nyertese a díszmagyarba öltözött gazdi hatalmas komondor párjai lettek.
Arra az esetre, ha valaki kíváncsi lenne, hogy milyen kritériumok alapján választják ki a győztes kutyákat, egy Magyarországról érkező zsűritagot megkérdeztünk, aki elmondta, hogy a győztes kutyák elsősorban küllemi jegyeknek kell megfeleljenek, amik főként arra utalnak, hogy a kutya használható legyen arra a funkciója, amire a „kutyasors kötelezi” őket. De a kutya személyisége is fontos szempont a bírálás során: hogyan reagál az idegen környezetre, hogyan viszonyul idegen emberekhez. Ugyanakkor a kutyának hordoznia kell azokat az alaptulajdonságokat, amelyeket az adott kutyafajtól elvárunk, azaz egy termetes moszkvai őrkutya ne akarjon a festett szőke gazdija Prada táskájába befészkelődni. Elégedetten közölte azt is, hogy az idei marosvásárhelyi kutyakiállításon nagyon jó minőségeket bírált, és magas színvonalú a versenynek tartja.
A várba látogató 5000 ember között találkozhattunk fiatal, beagle-t sétáltató házaspárral, palotapincsit maga után húzó 82 éves bácsival, de láttunk cicababát csivavával az ölében, és hatalmas bernáthegyit barátkozni kis tacskóval, míg a gazdájuk legurították a pohár sört. Marosvásárhelyen két napra nem az embereké volt a főszerep, hanem a helyszín Frakk, Rex, Lassie, Bogáncs, Beethoven, Plútó, Snoopy, Scoobie-Doo és Lajka hasonmások ugatásától volt hangos.

Share Button
Ennyien olvasták: 852

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.