Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Székely Fesztivál Budapesten

Bodnár Erika május 12, 2016 Riport, Társadalom

Székely Fesztivál Budapesten (29)

 Idén második alkalommal rendezték meg Budapesten a Székely Fesztivált. Az elsősorban gasztronómiai rendezvényen az erdélyi kézművesség képviselői vettek részt, három napjuk volt rá, hogy a hazai termékeket megmutassák és eladják a magyarországiaknak. A vásár mellett táncház, könyvbemutató, filmvetítés és egyéb kulturális programok is várták a látogatókat. A leghosszabb sor mégis a csórékolbászos pult előtt állt, és pálinkából is többszáz liter fogyott.

Székely Fesztivál Budapesten (30)

Székely Fesztivál Budapesten (10)

Szereti a pálinkát

Orbán Béla, az Orbán Pálinkafőzde egyik tulajdonosa szerint a rendezvény reklámértékén van a hangsúly. – Lehetőséget kaptunk megmutatni, hogy kik vagyunk, és mit tudunk – magyarázta a székely pálinkafőző mester. – Meg kell magunkat ismertetni a világgal, és ennek az egyik legjobb módja, ha elvisszük a portékánkat a rendezvényekre. A pálinkát jól ismerik a magyarországiak, a visszajelzésekből úgy tűnik, hogy értékelik is a jót. Ennek a jónak az érdekében alapítottuk meg az Erdélyi Pálinka Lovagrendet, hogy egy szakmai nívót biztosítsunk a főzdék körében. Másodsorban pedig szeretnénk ezzel is felgyorsítani azt a folyamatot, aminek remélhetőleg az lesz a vége, hogy a pálinka név használata számunkra is elérhető lesz – zárta szavait Orbán Béla. Hozzá hasonlóan Sinka Árpád sajtkészítő is a vásárlókat méltatta, a háromfős mikrogazdaságban a szüleivel dolgozik együtt Nyikómalomfalván – Az itteni árakba bele kellett kalkulálnunk a szállítási és egyéb költségeket, de azt tapasztalom, hogy a vásárlók hajlandóak kifizetni magasabb árat is a finom termékért. Úgy néz ki, a legtöbb sajtom népszerű, amit a hét tehén és néhány kecske tejéből készítünk édesanyámmal, míg édesapám az állatokat gondozza – magyarázta Sinka Árpád.

Székely Fesztivál Budapesten (21)

‘A jót drágán is megveszik, a rossz olcsón se kell.’

Székely Fesztivál Budapesten (26)

egy jó székely falat

Székely Fesztivál Budapesten (28)

A szép korondiért sorban álltak a magyarországiak.

Székely Fesztivál Budapesten (3)

Demeter Krisztina, a reklámanyagok és a nemeztáskák megálmodója

Demeter Krisztina székelyudvarhelyi származású, a nemezelt kiegészítők mellett ő készítette a Székely Fesztivál reklámanyagát. – Az emblémán látható életfa egy kézdivásárhelyi párnáról származik. A fa gyökeréből kinyílik egy kehely, amiben van egy ember, aki a szélrózsa minden irányába szórja a mindenféle jót. Ez a szimbóluma a fesztiválnak, ami pontosan leírja, miről is szól ez az egész – mondta Demeter Krisztina, aki miután Magyarországra költözött derítette ki, hogy ősei lakóhelye, Gödöllő mellől vándoroltak ki Erdélybe. A nemezelő művész úgy véli, hogy az ősi tudás és az inspiráció csak addig helyfüggő, míg meg nem találjuk azt a közeget, amiben tudunk alkotni és átadni az örökséget. Az átadott tudás fontosságát Páll Ágoston korondi fazekasmester is alátámasztotta, a rutinos vásározó csaknem hatvan éve van a szakmában. – Ide se jövök többet! Nézze meg, mindent megvesznek s mehetek haza dolgozni! – bolondozott a karcolt és zöldmázas cserepeiről híres szakember. – Tőlem többnyire budapestiek vásárolnak, akik valamennyire ismerik Korondot, de olyan is akad, aki már felismeri a családunk kerámiáit. Meglepő, hogy sepsiszentgyörgyi is rácsodálkozik a korondira, de még olyan székelyudvarhelyivel is találkoztam itt! Addig nincs gond, míg a fiatalok ilyen ügyesek, nézze, én hatvan éve próbálkozom és megint nem úgy sikerült a máz – szabadkozott kacagva Páll Ágoston.

Székely Fesztivál Budapesten (27)

Páll Ágoston és a ‘fiatalok’ rutinos vásározók

Székely Fesztivál Budapesten (24)

székelyföldi teafüvek

Székely Fesztivál Budapesten (23)

sajtok Sinka Árpád mikrogazdaságából

Székely Fesztivál Budapesten (22)

13181102_564225853739590_522796791_n

Ibi csoki

Tőle kicsit balra áll a sarkon a fesztivál egyik sztárja, az Ibi csokis pult, ahol több mint húszféle ízesítésű székely házicsokit lehetett venni, a levendulától a chilin át a mentáig. Domokos István, a szervezők egyike is épp itt időzött. – Ha a tavalyi fesztivált sikeresnek lehet nevezni, akkor az idei kimagasló – számolt be a szovátai származású vállalkozó. – Közel harmincezer ember látogatott ki, és a kézművesek is elégedettek az eredményekkel. A költségeket Varga Mihály fővédnök segítségével, Kovászna és Hargita megye hozzájárulásával, valamint önkéntesek bevonásával teremtettük elő. Ez egy működőképes modell, az idén már nem volt veszteséges a rendezvény – osztotta meg tapasztalatait Domokos István.

Székely Fesztivál Budapesten (20)

a megunhatatlan kürtős

Székely Fesztivál Budapesten (16)

és flekken

Székely Fesztivál Budapesten (18) Székely Fesztivál Budapesten (17)

A Millenáris száz erdélyi kézművesnek adott helyet a múlt hétvégén, hogy áruit bemutassa, és közelebb hozza a szépséges székely kultúrát az anyaországiakhoz. A törekvés sikere mindaddig garantált, míg nyitottak maradunk határon túli társaink felé, és őrizzük mindazt, ami összeköt minket. Tehetjük mindezt a politikai helyzettől függetlenül, vagy a zavaros időkben, épp annak ellenére.

Székely Fesztivál Budapesten (7)

a Nőileg alkotói gárdája az erdélyi nők helyzetét vitatta meg

Székely Fesztivál Budapesten (5)

nincs székelység medve nélkül

Székely Fesztivál Budapesten (9)  Székely Fesztivál Budapesten (4)
Székely Fesztivál Budapesten (2)
Székely Fesztivál Budapesten  (39)

Share Button
Ennyien olvasták: 1948

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.