Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

35 év után ment be a városba

Központ augusztus 4, 2013 Kávé mellé

35 év után ment be a városba

A Szászvárosi-hegységben élő 84 éves néni 200 évvel ezelőtti körülmények között él, és nemrég tudta meg, hogy meghalt Ceaușescu.

 

Ioana Romoșan egy Târsa nevű faluban él, és már hat évvel ezelőtt az mondta, nem érti, hogy tudnak az emberek egymás hegyén-hátán élni a tömbházakban, és nem hitte, hogy Ceaușescut lelőtték. 2012-ben szívinfarktusa volt, ezért be kellett mennie a városba, a kórházba. Amíg ott volt, nem tudott beleilleszkedni a városi életformába, de többször is ámulatba ejtette az orvosokat.

Mindezt főleg egészségügyi állapotával tette, hiszen 84 évesen csak a szívével van baj, semmilyen más betegsége nincs. Ioanának egyébként három dolog fontos az életben: Isten, a birkák, és a föld. Szerinte Isten ad erőt, hogy dolgozzon, a birkák és a föld pedig segítenek neki túlélni.

A nő egyébként pár dolgot megtermel földjén, 100 lejes nyugdíját leginkább nem pénzzel egészíti ki, hanem elcserél néhány terményt egyéb dolgokra, amikre éppen szüksége van. Ioana néni sosem járt iskolába, már kiskorában kiküldték a hegyre a juhokkal. Kétszer volt házas, első férje megcsalta, a második iszákos volt.

Most egyedül él, legközelebbi szomszédja egy kilométerre lakik, hozzájuk jár vasárnaponként, hogy megnézze, „mit énekel az a doboz”, vagyis a televízió. A néninek négy gyereke volt. Egyikük Biharba házasodott – nem tudja, hol van – és 30 évesen infarktusban meghalt. A másik három, 59 és 64 év közöttiek, Hunyad megye más részein élik öregkorukat.

Ioana Romoșan áram, hűtő, rádió, televízió és mosógép nélkül élte le életét, az egyetlen zaj, amit hall, az az ágak recsegése, a madarak csiripelése, és a harangok zúgása

forrás: manna.ro, evz.ro

 

Share Button
Ennyien olvasták: 212

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.