konyvv
Kávé mellé

43 stand, Örkény- és Caragiale-centenárium a Marosvásárhelyi Nmezetközi Könyvvásáron

konyvv43 stand, Örkény- és Caragiale-centenárium a Marosvásárhelyi Nmezetközi Könyvvásáron

A 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron 43 önálló stand fogadja a látogatókat, akik több száz könyv közül válogathatnak. Az önálló standok mellett a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete is jelen lesz a marosvásárhelyi szemlén, amely 12 kiadót, illetve azok könyveit mutatja be.

 

 A könyvvásár 43 standján összesen 118 kiadó könyvei közül válogathatnak a könyvbarátok – 416 könyv először kerül vásárlók elé. A vásáron többnyire erdélyi szerzők köteteit mutatják be, Magyarországról hat-hét kiadó érkezik. A programból kiemelkednek a csíkszeredai Bookart kiadó svájci szerzők könyveiből indított sorozatának újabb kötetei, amelyek elsőként az erdélyi kiadónál jelennek meg magyarul. 


A Vásár honlapján előre csoportosított kötetek közül szemlézhetnek az érdeklődők. Tematika szerint 9, árkategória szerint 5 különböző csoportban lehet böngészni. A kiemelt könyvajánlatokat a kiadókra rákeresve is megválogathatják a majdani könyvvásárlók, összesen 40 különböző kiadó műveit találhatják meg az olalon. 

A könyvek mellett 73 program és 23 gyerekprogram várja a vásár látogatóit – a legkisebbeket egy úgynevezett „gyerekmegőrzőben” hagyhatják a szülők, ahol a gyerekek külön foglalkozásokon vehetnek részt. A vásár mindhárom napján koncertekkel, színházi előadásokkal várják az érdeklődőket. Összesen 4 színházi előadás, 3 koncert és 2 beszélgetéssel egybekötött előadás igyekszik a vásár résztvevőinek kedvében járni. 

Tekintve, hogy a 18. Nemzetközi Könyvvásár a Caragiale- és Örkény-centenárium jegyében zajlik, a Vásár történetében először a szervezők egy olyan sarkat rendez be a Nemzeti Színház előcsarnokának galériáján, ahol a két nagy író művei kikölcsönözhetők és helyben olvashatók. Ezt a lehetőséget a Maros Megyei Könyvtár segítségével, partnerségével sikerül megoldani. 

A könyvtár a két szerző valamennyi, az állományában fellelhető könyvét kiállítja a Vásáron, a legrégibb kiadásoktól kezdődően a legújabbakig, és úgyszintén a könyvtár biztosítja az olvasáshoz nélkülözhetetlen kényelmi feltételeket is. 

Azoknak, akik inkább hallgatni szeretik a könyveket, mint olvasni, a szervezők Örkény István műveiből készült hangoskönyvekkel állnak rendelkezésükre, az erre kíváncsiak meghallgathatják Örkény egyperces novelláit Mácsai Pál felolvasásában, értelmezésében. 

A könyvtárosi szolgálatot a Megyei Könyvtár szakavatott alkalmazottai végzik. Az érdeklődők a Nemzeti Színház előcsarnokának jobboldali páholybejáratánál találják meg a berendezett Örkény és Caragiale könyvtárat.

(közlemény)

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.