Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

7 tipp, hogy az új évben többet hozzon ki a reggelekből

Központ január 4, 2016 Kávé mellé

Tudományos kutatások alapján a pszichológusok több olyan tippel is tudnak szolgálni, amelyekkel sokkal jobban indulhat minden reggelünk. Érdemes megfogadni őket.

A Huffington Post kérte meg a téma szakértőit, hogy az eddigi pszichológiai kutatások alapján állítsák össze azokat a tevékenységeket, amelyekkel minden reggelből többet hozhatunk ki. Íme a lista.

1) Jó ha tudjuk, hogy miért ébredünk fel. Magát az ébredést is megkönnyíti, ha tudjuk magunkat motiválni egy reggeli tevékenységgel (pl.: edzés, közös reggeli a családdal, stb.), ami miatt érdemes felkelni. Ez a motiváció máris jó érzéssel és gyorsabban indítja a reggelt.

2) Gondoljuk végig a reggelt. Jobb, ha tudjuk, hogy mire mennyi időt szánunk, ugyanis apróságok is sokat számítanak. Például ha kávézás közben semmi hasznosat nem szoktunk csinálni, akkor egy pillanatra érdemes mérlegelni: 10 percet eltöltünk ezzel reggel, vagy még ugyanannyi időre folytatjuk a pihenést ébredés előtt, és majd munkahelyen veszünk kávét, esetleg valami hasznosat csinálunk otthon a kávézás helyett.

3) Tudatosan aludjunk. Mindannyian érezzük, hogy nagyjából mennyi alvás kell, hogy reggel fittek legyünk. Próbáljuk reggel úgy megszervezni a napunkat, hogy minden nap hasonló időpontban tudjunk lefeküdni és ugyanannyit aludni.

4) A témában már kutatás is igazolta, hogy hétvégén is így kell tennünk, mert ha hétvégén teljesen más ciklusban alszunk, akkor súlyos következményekkel is szembesülhetünk.

5) Nézzünk ki az ablakból. Sokkal frissebben érezzük magunkat reggel, ha ébredés után minél világosabb lesz a lakásban és kinézünk az ablakon egy kicsit, legyen akármilyen idő.

6) Nyomjuk a szundi gombot, ha azt sem tudjuk hol vagyunk. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a kérdéssel: árt vagy használ a szundi gomb nyomogatása. Nos, ez attól függ. A szakemberek tapasztalatai szerint ha ezt legalább 30 percig tesszük, sokkal kevésbé leszünk kipihentek, mintha azonnal felkelnénk az első ébresztőre, de ennél is sokkal jobban tesszük, ha 30 perccel későbbre állítjuk az ébresztőt.

A szundizás lehet hasznos is, ha tudatosan alkalmazzuk. Ha mindig akkor választjuk az ébresztő elhalasztását, amikor érezzük, hogy nagyon mély alvási fázisban ébresztett minket az óra, és azt sem tudjuk hol vagyunk, akkor érdemes élni a lehetőséggel. Ilyenkor ugyanis nagyon gyorsan vissza tudunk aludni, és az újabb óracsörgésig eljuthatunk a REM-fázisig, ami az optimális ideje az ébresztőnek

7) Reggel jegyezzük fel, hogy milyen volt az ébredés. Ha nehezen, fáradtan ébredtünk, akkor érdemes elgondolkozni és feljegyezni, hogy a megelőző napon mit csináltunk, ami idáig vezetett (stressz, alkoholfogyasztás, stb.). Ezt meg lehet tenni egy naplóval is, de nekünk sokkal jobb tippünk van: érdemes ezt az ébresztő alkalmazást használni, amely a szundi gomb problémáját is megoldja helyettünk.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 340

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.