Központ
2020. június 01. hétfő, Tünde

73 nyelvet beszél az autista zseni

Központ június 17, 2013 Kávé mellé

73 nyelvet beszél az autista zseni

Bécsben él, de immár Magyarországon is gyakori vendég Muhamed Mesic, a 29 éves bosnyák zseni. Az építészmérnöki és jogász végzettségű fiatalember hetvenhárom nyelvet beszél, de még tanul. Neki ez az élete.

 

Az egész ötéves korában kezdődött. A tuzlai kisfiú szüleivel Görögországban nyaralt, s a hűvösben ülve hallgatta háziasszonyuk és a lánya közötti beszélgetést. Az elromlott mosógép ügyét tárgyalták ki, s Muhamed az egyik pillanatban azon kapta magát, hogy érti őket.

– Számomra akkor az a világ legtermészetesebb dolga volt, egyáltalán nem csodálkoztam rajta – mesélte. Néhány évvel később már angolul, németül és törökül is megszólalt, tizenhat éves korában Muhamed már huszonkilenc nyelvet ismert.

Hihetetlen képességei a tudósok figyelmét is felkeltették, s bár az autizmus egyik formája, a Savant-szindróma az orvostudomány által nem elismert kórmeghatározás, ezt valószínűsítették esetében. A néha savantizmusnak is nevezett ritka állapot az, amelyben a fejlődési rendellenességben szenvedő emberek egy vagy több területen olyan képességgel rendelkeznek, amelyek ellentétben állnak az egyén általános képességeinek korlátozottságával.

A szakterülete a héber, a jiddis és a japán, a világnyelvek tökéletes ismerete természetes, de „kedvenceiben”, a baszkban és a kinyarwandában is abszolút otthon van.

– Tanfolyamon csak egyetlen nyelvet sajátítottam el, az osztrák jelbeszédet, a többit otthon tanultam főleg tankönyvekből, lemezekről – magyarázza Muhamed, aki már a magyarral is jól elboldogul. A fiatalember, aki négy kontinens huszonnégy országában dolgozott, Bécsben egy építészeti világcég jogásza. Ebben a minőségben járja állandóan Svájcot, Törökországot, Olaszországot, Csehországot és Magyarországot.

– Természetes, hogy ezeknek az országoknak a nyelvét is beszélem. Elárulhatom, az önökét közel egy évig tanultam. Igen, a magyar tényleg nem könnyű, de melyik az?

Forrás: M.G. borsonline

Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.