Központ
2020. június 03. szerda, Klotild, Cecília

8 meglepő érdekesség, amit nem tudtunk a csokiról

Központ augusztus 22, 2017 Kávé mellé

Sokunk rajong a csokoládéért, legyen az bármilyen színű, ízesítésű vagy alakú. De vajon mindent tudunk róla?

Fizetőeszközként használták

A maják idejében a kakaóbabot használták fizetőeszközként, és nagyobb értéket tulajdonítottak neki, mint az aranynak. Mivel a kakaóbab termesztése korlátozott volt, így az nem veszített az értékéből, az arany viszont igen.

Túlzott fogyasztása halált is okozhat

A csokoládé nagy mennyiségű és erőteljes serkentőszert, teobromint tartalmaz, aminek a túlzott fogyasztása mérgezést, szívelégtelenséget, görcsöket, akut vesekárosodást és kiszáradást okozhat.

A csokival sok bogarat is eszünk

Egy szelet csokoládé átlagosan 8 rovarrészt tartalmaz, de még így is biztonságos a fogyasztása. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint a legtöbb étel természetes szennyeződéssel bír, addig azonban nincs baj, amíg 60-nál több rovardarabot nem veszünk magunkhoz 100 gramm csokoládéval.

A világ kedvenc csokija

Világszerte annyi Toblerone rudat adnak el minden évben, hogy ha a végüket egymás után helyeznénk, 62 000 kilométer hosszúságú utat lehetne kitenni belőlük, ami hosszabb, mint a Föld kerülete.

A csokoládé istene

Ennek az édességnek a kakaóföld művelő maják külön istenséget szenteltek, El Chuah azonban nemcsak a kakaó, hanem a kereskedelem istene is volt. Ezzel szemben az aztékoknál a csokoládé istene, Xochiquetzal a termékenység istene is volt egyben.

Fürdőként is használják

Nemcsak fizetési eszköz volt már az évszázadok során, hanem sokan meg is fürdenek benne. A csokis pakolás nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem a stresszt is csökkenti.

Columbust is csokival köszöntötték

Amikor 1502-ben Guanaja szigeténél földet ért, üdvözlésként egy csésze kakaót kapott az őslakosoktól. Akkor még ez az élelmiszer ismeretlen volt Európában.

A fehér csokoládé nem is valódi csokoládé

A hiedelemmel ellentétben a fehér csoki nem is valódi csokoládé, hiszen nem tartalmaz kakaót, csupán kakaóvajat.

forrás: Nők Lapja

Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.