Központ
2020. augusztus 03. hétfő, Hermina

A kutyák vagy a macskák szeretik jobban az embereket? Megvan a válasz

Központ február 9, 2016 Kávé mellé

Melyik állat örül jobban, ha együtt lehet a gazdájával? Egy amerikai kutatás erre volt kíváncsi. Meglepő különbségre mutatott rá a kutyák és macskák között.

Kutya vagy macska? Az állattartás egyik örök kérdése ez, még akkor is, ha egyes háztartásokban mindkét állat megtalálható. Az ilyen otthonok gazdái talán igazolhatják (vagy cáfolhatják) is azt az eredményt, amelyet egy amerikai kutatás hozott. A Claremont Egyetem szakemberei ugyanis arra voltak kíváncsiak, hogy a macskák vagy a kutyák szeretik-e jobban gazdáikat – számol be a Huffington Post.

Erre kerestek egy objektív megítélési módot, és arra gondoltak, hogy annak a kémiai reakciónak a jelenlétét és mértékét vizsgálják, ami a mással való törődés során érhető tetten. Ilyenkor ugyanis oxitocint termelnek az állatok. A hipotalamuszból származó hormon mértéke pedig nagyon más lett a két állatnál.

Tíz-tíz kutyát és macskát kétszer vizsgáltak meg. Minden alkalommal a gazdájukkal játszottak, előtte és utána pedig vért vettek tőlük. Kiderült, hogy a kutyák ötször (!) több oxitocint termelnek a gazdájukkal töltött idő közben, mint a macskák. Sőt, ezt csak a macskák felénél tudták mérni, a többi cica ugyanis egyáltalán nem termelt oxitocint. Tudományos értelemben tehát a kutyák jobban kedvelik az embereket.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 519

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.