Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

A MADE IN címke háttere

Központ augusztus 15, 2017 Kávé mellé

Abból, hogy mely ország szerepel származási helyként feltüntetve egy ruhán, kiegészítőn, sajnos még korántsem következtethetünk arra, hogy a termék tényleg az adott országban készült, ahogy abban sem lehetünk biztosak, hogy a megfelelő körülmények között. A gyártásra vonatkozó szabályozásban ugyanis rengeteg a kiskapu. De akkor miért számít még mindig, hogy milyen ország szerepel a címkén?

 

Minden ember szeretne jó minőségű, korrekt, vagyis szabályozott és ellenőrzött körülmények között készült ruhákba bújni. De vajon tisztában vagyunk vele, mit is jelent a „Made in” címke? Hogy a „Made in China” és a silány minőség között már nem lehet párhuzamot vonni, és hogy az Európában készült holmi semmire sem garancia?

A világ szeme az Y generáción

A közelmúltban rengeteg olyan kutatás látott napvilágot, amely azt vizsgálta, miben tér el az Y generáció a megelőző korosztályoktól. A munkához való hozzáállásuk mellett fogyasztói szokásaik is a fókuszba kerültek, és kiderült, hogy jelentősen megingott a márkákba vetett bizalmuk. A „millenniálok”, vagyis az Y generáció tagjai már nem annyira árérzékenyek, vagy legalábbis számukra már sokkal fontosabb a cégek etikus magatartása és az adott termék életútja. Fontosabbnak tartják a fenntarthatóságot és a tudatosságot is, szívesen vásárolnak helyi termékeket. Információmániások, kíváncsiak, mindent tudni akarnak, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségre: aktívan fórumoznak és tájékozódnak, kikérik az ismerőseik véleményét, tapasztalatait az adott termékekről és szolgáltatásokról, majd értékelik is azokat. Vajon az új generáció hozzáállása, mentalitása kontrollt gyakorol azokra a cégekre, márkákra, amelyek kizsákmányolják például az alvállalkozóikat, és még hírből sem ismerik az üzleti etikát?

A Made In China evolúciója

A „Made in China” kifejezés hallatán még mindig a luxustáskák hamisítványai, a vacak minőségű, tömeggyártott termékek jutnak eszünkbe. Pedig a világ gyáraként emlegetett Kína óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Bár a kínaiak kezdetben valóban rossz minőségben másoltak, idővel egyre jobb minőségben kezdtek gyártani, egyre több saját ötlettel álltak elő. Mára a kínai vásárlók körében is lecsengett a „vegyünk külföldit” mentalitás, és kialakult az úgynevezett first lady effektus: az elnök felesége, Peng Liyuan ugyanis helyi tervezők kreációit kezdte viselni, így a kínaiaknak is fontos szempont lett, hogy ne csak a helyben készült, de az ott is tervezett termékeket vásárolják. Ha töredék áron jobb minőséget kapnak, miért is költenének a nyugati termékekért?

A fejlődésnek – a kínainál is olcsóbb munkaerőt kínáló országok szorítása révén technológiai fejlesztésben, specializációban és a minőség javításában fektetett az ország – köszönhetően az elmúlt években számos (luxus)márka is Kínába helyezte át gyártása egy részét. Miért lenne mindez kifogásolható, ha egyszer a minőség már megugorja a mércét, és ugyanazért esetleg kevesebbet kell fizetniük? Manapság Kínában gyártatni már egyet jelent a minőséggel, a gyorsasággal és a jó technológiai felszereltséggel (is).

Made in…Italy? 

Nem lehetünk teljesen nyugodtak akkor sem, ha európai ország nevét látjuk a címkén. A szabályozás ugyanis engedi, hogy akkor is bevarrják a ruhába a Made In Italy címkét, ha például egy táska ténylegesen, nagyrészt nem is az olasz határokon belül készült. Számos cég él is a lehetőséggel. Sok – főleg toszkán – gyártó kínai beszállítókkal dolgozik. Nagy valószínűséggel nem firtatják, hogyan kapnak a sajátjuknál jóval alacsonyabb árat. A haszon érdekében kiaknázzák a lehetőségeket, és szemet hunynak a nem tetsző részletek felett. Főleg az olasz divatipar itta meg a levét annak, hogy körülbelül 20 évvel ezelőtt elkezdték kiszervezni a gyártást Ázsiába. Rengeteg családi vállalkozás ellehetetlenült, tönkrement az elmúlt évtizedekben, sok jó szakember teljesen más területen kénytelen dolgozni, és nem látni olyan törekvést, hogy maguk az olasz cégek vissza akarnák hozni a valódi Made In Italyt.

De másként is lehet kínai az olasz. Prato városát például, ahol jelentős a textilipar és a gyapjúfeldolgozás, nagy számban lakják kínai bevándorlók, akik az 1980-as évektől telepedtek le az észak-olasz nagyvárosban. Az Olaszországban lévő kínai cégek az olasz árak felével dolgoznak, vagy nem jelentenek be mindenkit, vagy nem fizetik ki a jelentős túlórát.

Mi a megoldás?

A származási hely megjelölése körüli kiskapuk a fogyasztók félrevezetése, megtévesztése mellett számos ország iparát is nehéz helyzetbe hozzák. Vajon a tudatos vásárlók, legyenek akármilyen idősek is, változtathatnak majd a helyzeten? A válasz: igen, talán, lassan. Az ellenőrizhető, helyi ipar támogatása, a helyben készült termékek vásárlása máris egy olyan lépés, amellyel a lokális vállalkozásokat támogatjuk, és szerencsére világszerte egyre több feltörekvő divatmárka számára is fontos a teljes átláthatóság: a legapróbb kellékek pontos árától kezdve a gyártáson át tájékoztatást kaphatunk még arról is, hol és hogyan készülnek ezek a termékek.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 844

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

  1. Kovesdi Judit augusztus 15, 2017 at 3:40 du.

    Sami Kovesdi Judit · Assistant CEO at Sun Rise House & Civic Center Foundation
    Kedves Timi !

    Gratulalok a cikkedhez es tokeletesen igazat adok neked es mindenkinek, aki a helyi termekeket, szolgaltatasokat valasztja. Ebbol a celbol hoztuk letre mi is a z ERDELYI NYITOTT HAZ ( Transylvanian Open House )nevu szervezetet, a Kozponti Kozossegi Alalpitvanynal, ahol a hazai termekeket 98 orszagban tudjuk kiajanlani. Celunk , hogy megallitsuk a nyersanyag kiaramlasat az orszagbol, illetve csak kesz feldolgozott termeket vigyenek ki kulfoldre. Ezert is kapcsolodtunk be azonnal a tudatos vasarlok csoportjaba, amelynek szinten ugyanez ez a celja, de ide torzsvasarlok is bekapcsolodhatnak, nemcsak a kis es kozep vallakozok es meg kedvezment is kapnak vasarlasaiknal (10-20-30% engedmennyel vasarolnak a csoport tagjai . Kapcsolodas dijmentes es nincsen havi dij sem ! ) Csak ajanlassal lehet bekerulni, igy batran keressen mindenki -0747-865-603-as szamon.)
    VASAROLJUNK TUDATOSAN MINOSEGI ARUT HELYI TERMELOTOL !

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.