Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A németek is tartanak a román emigránsoktól

Központ február 18, 2013 Kávé mellé

A németek is tartanak a román emigránsoktól

romanemigrans

Tömegesen vándorolhatnak német nagyvárosokba szegények Romániából és Bulgáriából a két uniós tagország állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások megszűnése után, ami súlyos feszültségekhez vezethet a városi önkormányzatok érdekképviselete szerint – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

 

A városi önkormányzatokat összefogó testület, a Deutsche Städtetag elemzése szerint 2007 és 2011 között, vagyis Románia és Bulgária uniós tagságának első öt évében 64 ezerről 147 ezerre emelkedett a két országból érkezetett bevándorlók száma éves átlagban. A legfrissebb, 2012 első félévi adatok szerint a bevándorlási hullám tovább emelkedett, a román és bolgár migránsok száma 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. 

“Mindenekelőtt romákról van szó, akiket a hazájukban kirekesztenek, Németországban viszont alig van esélyük munkát találni a képzettségségük vagy az egészségi állapotuk miatt” – mondta a lapnak Guntram Schneider, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány munkaügyi, szociális is integrációs minisztere. Hozzátette: gyors és hatékony intézkedések nélkül “hihetetlenül súlyos következményekkel járhat”, hogy 2014 elejétől megszűnnek a két ország állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások, mert a munkavállalás szabadsága azt is jelenti, hogy megnyílik a bevándorlók előtt a német szociális ellátórendszer. 

Mindez rendkívüli mértékben megterhelheti a nagyvárosokat, a letelepedési célpontokat. Egyedül Duisburgban évente 14-15 millió euró többletkiadással kell számolni – mondta a miniszter. Az eddig érkezett szegény kelet-európai bevándorlóknak “nemigen sikerült új életperspektívát kialakítani” Németországban. Lakásviszonyaik, munkaerő-piaci kilátásaik, egészségi állapotuk, képzettségük, a gyermekek és a fiatalok helyzete egyaránt kritikus – tette hozzá Guntram Scheider. 

A migrációs folyamatra jellemző, hogy szinte egész települések költöznek át Németországba – idézett a FAS az elemzésből. A leginkább ismert példa a Fântânele nevű falu, ahonnan mintegy hétszázan érkeztek a berlini Neukölln kerületbe, ahol mind ugyanabban a negyedben telepedtek le. Az érintett városrészekben gyakran felerősödik bűnözés, elterjed a prostitúció, a feketemunka, vagy éppen embercsempészbandák jelennek meg az elemzés szerint.

Külön veszélyforrás, hogy szélsőjobboldali erők megpróbálhatják kihasználni a kelet-európai szegények megjelenésével keletkező feszültséget – mondta az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány minisztere. A berlini vezetés mostanáig nem vett tudomást az egyre súlyosbodó helyzetről, de a munkaerőpiac teljes megnyitásának időpontjához közeledve rá kell ébrednie arra, hogy lépni kell – tette hozzá. A szövetségi kormánynak a probléma uniós szintű kezelését kell sürgetnie, és az erőfeszítéseknek arra kell irányulniuk, hogy javuljon a szociális helyzet a szegénység elől menekülő emberek hazájában. Mindenekelőtt az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására van szükség. 

“Az EU-s pénzek eddig valahogy mindig elszivárogtak” – mondta Guntram Schneider, akit szoros kapcsolatok fűznek Romániához az ott élő rokonság révén.

forrás: manna.ro/mti

fotó: evz

 

Share Button
Ennyien olvasták: 507

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.