Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

A terhesség feledékennyé tesz? És ha igen, miért?

Központ január 5, 2016 Kávé mellé

A reggeli hányinger és a szagok erősebb észlelése gyakoribb panasz a terhesség során, de sokan feledékenységről is be szoktak számolni az orvosoknak. Hogy miért? Ez még a tudósoknak is fogós kérdés.

terhes

Bár nem olyan sűrűn emlegetett panasz ez, mint például a hányinger, de a feledékenység is előfordul a terhesség során – hívja fel a figyelmet az IFLScience összeállítása. Ezt 2008-banbizonyították először, amikor a rövidtávú memóriával kapcsolatos teszteken egyértelműen rosszabb eredményeket produkáltak a terhes nők, mint akik nem voltak várandósak. 2014-ben egy brit felmérés azt is kimutatta, hogy ez a feledékenység főként a terhesség első három hónapjában jellemző, átlagosan több mint 10 százalékos teljesítményromlást érzékeltek a memóriateszteken.

A hormonváltozásokkal is egybevetették az eredményeket, ami viszont nem hozott semmilyen összefüggést, így egyelőre nyitott a kérdés, hogy mi a jelenség oka. Az állatkísérletek már jutottak érdekes eredményre, de egyik üti a másikat. Egy egérkísérletnél nem tapasztaltak semmilyen változást a feledékenységért is felelős hippokampuszban, csak olyan neuronokat, amelyek okozhatnak memóriazavart. Egy patkányokkal végzett kutatás viszont pont a hippokampusz méretében látott különbséget, a terhes egyedeknél kisebb volt.

Egy pszichológiai kutatás a legérdekesebb a témában, az amerikai vizsgálat ugyanis arra jutott, hogy a panaszok többsége csak azért érkezik, mert a terhesség során a nők hajlamosak minden apró feledékenységre – beleértve a sajátjukat is – jobban felfigyelni és felnagyítani a problémát, miközben nem feledékenyebbek, mint máskor. De akkor, miért tudták ezt mérni korábban? Úgy tűnik, ez fogós kérdés marad.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 569

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.